Zomerfair met traditioneel ringsteken


In de ochtend zullen de rijtuigen een toertocht maken door het dorp. (FOTO: Arie Verhoeven)
In de ochtend zullen de rijtuigen een toertocht maken door het dorp. (FOTO: Arie Verhoeven) (Cees van Meerten FotoExpressie)

Zomerfair met traditioneel ringsteken

Het is al bijna traditie dat de plaatselijke ondernemers, samen met het Historisch Genootschap rond de Dorpskerk een gezellige fair organiseren. Dit jaar sluit ook de speelfabriek zich daarbij aan. Op zaterdag 1 juni is het weer zo ver en is er rondom de Dorpskerk tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te doen.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.Ambacht - Rode draad van de dag vormen net als vorig jaar de ringsteekwedstrijden. In de middag geven 'De Menners' van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie en houden zij een wedstrijd ringsteken met paard-en-wagen. In de ochtend zullen de rijtuigen een toertocht maken door het dorp en rond 15.30 uur vormen de rijtuigen die hebben meegedaan aan de ringsteekdemonstratie een parade.

Naast het schouwspel van het ringsteken kunnen bezoekers terecht op een gezellige Zomermarkt, waar bij diverse kramen demonstraties en workshops worden gehouden. In de kramen ligt het accent op kunst, creativiteit en streekproducten. De monumentale Dorpskerk staat open en daar kan men de prachtige preekstoel en heel oude glas-in-loodramen bekijken en liefhebbers kunnen de toren beklimmen. Voor de kinderen zijn er diverse Oud-Hollandse spelletjes en er staat een reuze sjoelbak. Medewerkers van de Speelfabriek zitten klaar om kinderen te schminken.

Wie in Ambacht de lekkerste appeltaart kan bakken wordt om 11.00 uur duidelijk. Dan wordt de uitslag bekend gemaakt van de Appeltaart-bakwedstrijd. Meedoen aan die wedstrijd kan nog altijd door zich aan te melden via het formulier op de site www.zomerfair-hia.nl en de appeltaart zaterdag tussen 10.00 en 10.30 uur in te leveren bij de kraam voor Koppie Sjoppie. Een deskundige jury proeft en beoordeelt alle baksels.

De Zomermarkt wordt omlijst door veel muziek. Dat begint al direct nar de opening om tien uur door burgemeester Jan Heijkoop met een optreden van jeugdpopkoor Zinge!. Later op de dag zijn er optredens van sjantykoor De Brulboei en van The Local Guitar Friends, vier heren op gitaar die 'gouwe ouwe' ten gehore brengen. Friends in Music tekenen rond 16.00 uur voor een spetterende afsluiting van de dag. De Paradijshoeve zorgt met een terras met hapjes en drankjes voor de inwendige mens.

Het is de vierde keer dat de Zomerfair wordt gehouden. Arie Verhoeven van het Historisch Genootschap zei het drie jaar geleden bij de eerste Zomerfair al: "Dit stukje Oud-Ambacht verdient het om meer bekend te zijn".

De Zomerfair is enige jaren geleden ontstaan, na de renovatie van het historische Kerkplein. Het plein, met een gedeelte van de Dorpsstraat en het pleintje voor de winkeltjes, is helemaal opnieuw bestraat met gebakken klinkers. Er zijn oude lantaarns geplaatst en er zijn drie klassieke bankjes neer gezet.

Shopbox

Meer berichten