De Fair Trade Banana Award werd afgelopen vrijdag uitgereikt door wethouder Lafleur. (FOTO: Cees van Meerten FotoExpressie)
De Fair Trade Banana Award werd afgelopen vrijdag uitgereikt door wethouder Lafleur. (FOTO: Cees van Meerten FotoExpressie) (Cees van Meerten FotoExpressie)

Fair Trade Banana Award

Wethouder Ralph Lafleur reikte op vrijdag 24 mei op initiatief van de werkgroep Fair Trade gemeenten de Fair Trade Banana Award uit aan PLUS Koehoorn en PLUS Volgerlanden.

H.I.Ambacht - De award is een beloning voor supermarkten die kiezen voor 100% Fair Trade bananen in de schappen. Lafleur: "Als gemeente willen we zo snel mogelijk een Fair Trade gemeente zijn. Dat moeten we met elkaar doen. Ik vind het belangrijk dat mensen bewust kunnen kiezen welke producten zij in de winkel kopen. Het gaat erom dat er eerlijke en duurzame producten in winkels verkocht worden. Deze Fair Trade bananen zijn een belangrijke stap hierin. We willen er samen met de werkgroep Fair Trade Gemeente H-I-Ambacht voor zorgen dat alle winkels en bedrijven in Hendrik-Ido-Ambacht maatschappelijk verantwoord ondernemen."

Overigens hebben de PLUS Supermarkten de bananen al jarenlang in hun schappen, net als allerlei andere producten. Ricardo Versluijs van Plus Koehoorn op het Louwersplein vertelt dat Fair Trade producten in de gehele winkel zijn terug te vinden. "Het is voor ons gewoon. Wij hebben bijvoorbeeld alle soorten koffie in Fair Trade en alle soorten chocolade. Onze klanten weten niet beter en we zien ook, dat mensen bereid zijn iets meer te betalen voor deze producten".

Het college heeft in het coalitieakkkoord aangegeven een Fair Trade gemeente te willen worden. In een werkgroep onder leiding van oud-wethouder Floor van de Velde zitten vertegenwoordigers uit de gemeenteraad en uit het bedrijfsleven. "Fair Trade lijkt en ingeburgerd begrip maar is het niet", zegt Marijke Gommans, lid van de werkgroep. "We willen gemeente, scholen, winkels, bedrijven, organisaties en verenigingen ervan bewust maken, dat Fair Trade een principe is. In tegenstelling tot reguliere producten weet je bij Fair Trade producten in ieder geval zeker dat ook de boeren en producenten voldoende ontvangen om hun kosten te dekken en kunnen investeren in hun gezin, hun bedrijf of hun omgeving".

Meer over Fair Trade gemeente op www. fairtradegemeenten.nl.

Shopbox

Meer berichten