V.l.n.r. Fystiotherapeut Erik Havenaar, huisarts Ronella Hage en wethouder Steven van Die.
V.l.n.r. Fystiotherapeut Erik Havenaar, huisarts Ronella Hage en wethouder Steven van Die. (Foto: )

De Zeester is dementievriendelijk

Wethouder Steven van Die heeft vrijdag het certificaat en de sticker 'Dementievriendelijk' uitgereikt aan Gezondheidscentrum De Zeester. De sticker op de deur laat zien dat de medewerkers van het gezondheidscentrum een training hebben gevolgd en zich inzetten voor een dementievriendelijke samenleving.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT - Christine Ruinard van de Werkgroep Dementievriendelijke gemeente spant zich er voor in om bedrijven, verenigingen, winkels en organisaties te attenderen op de op hun bedrijf of branche toegespitste trainingen hoe men het beste kan omgaan met en reageren op mensen met dementie. "Het aantal mensen met dementie neemt toe. Het beleid is dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis en dus in een vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Om dat mogelijk te maken moet de gemeente zo dementievriendelijk mogelijk worden. Door trainingen te volgen raken medewerkers in winkels, de bieb, bij verenigingen en in een gezondheidscentrum zich bewust van de problemen van mensen met dementie in praktische situaties".

Fysiotherapeut Erik Havenaar en huisarts Ronella Hagen zijn overtuigd van het belang van de training. "Patiënten kunnen dementie vaak camoufleren, zeker als ze intelligent zijn. Veel mensen functioneren nog redelijk maar vallen door de mand als de partner weg valt. De training helpt om de problemen te onderkennen en er goed op te reageren". Ze realiseren zich dat Ambachters problemen graag binnenshuis houden en dat vergeetachtigheid niet altijd in een kort consult wordt herkend. "Het is daarom belangrijk om de ziekte onder de aandacht te brengen", zeggen beiden. Erik Havenaar gaat ook nadenken over een vliegwieleffect. "Wij kennen veel mensen en collega's en gaan proberen het stokje door te geven". Tegelijkertijd is hij zich er van bewust dat hij soms patiënten krijgt, van wie hij vermoedt dat zij beginnende dementie hebben. "Ik zou dan wel overleggen met de verwijzer. Die diagnose zou immers consequenties hebben voor de therapie en wij moeten ons wel bewust zijn van wat we doen".

Christine wijst op de site Samendementievriendelijk.nl waar iedereen een gratis test kan doen hoe mensen met dementie te benaderen. "Er zijn steeds meer online trainingen voor bedrijven en instellingen via deze website. Denk aan banken, kaper, gemeentehuis, winkels en horeca. Geen enkel antwoord is fout maar een bepaald antwoord is het beste", legt ze uit. Ze verwijst daarnaast graag naar de basistraining GOED en legt uit: "Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel. In die online training gaat het steeds meer om dagelijkse situaties, waar je op in kunt gaan. Het gaat bijvoorbeeld om mensen, die de weg kwijt zijn of bij de bieb of in een winkel niet goed weten hoe te handelen. De training laat zien hoe je mensen niet ergens op afrekent maar probeert in te schatten wat het probleem is en ze gerustgesteld op weg helpt".

Shopbox

Meer berichten