De dag wordt geopend door Olga Commandeur, bekend van Nederland in Beweging. (FOTO: tobrafoto)
De dag wordt geopend door Olga Commandeur, bekend van Nederland in Beweging. (FOTO: tobrafoto) (Foto: tobrafoto)

Hi5Ambacht: 'Wij stimuleren bewegen'

Speciaal voor zestigplussers organiseert Hi5Ambacht op zaterdag 18 mei voor de vierde maal de Gezond en fitheidsdag. Tussen 9.30 en 13.00 uur is iedereen welkom in de Ridderhal voor informatie over de mogelijkheden op het gebied van sport, zorg en gezondheid.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT – De dag wordt heel toepasselijk geopend door atlete Olga Commandeur, bekend van Nederland in Beweging. Zij heeft een workshop bewegen, waar iedereen aan kan meedoen. Meedoen kan ook om 11.00 uur aan de workshop/demonstratie Linedancing onder leiding van Danny Hansen. "We stimuleren bewegen, of het nu wandelen, fietsen of tuinieren is". Dit zeggen de drijvende krachten achter de Gezond en Fitheidsdag; Tinka Lansbergen van Hi5Ambacht en Anja Krougman, beweegcoach voor zelfstandig wonende senioren. "Bewegen is belangrijk. We proberen inwoners van Ambacht op deze dag zoveel mogelijk inzicht te geven over wat er allemaal kan op het gebied van gezondheid, bewegen, fit blijven en sporten", zo vatten ze samen. De vrouwen begonnen drie jaar geleden met deze speciale dag in het Baxhuis maar inmiddels is het evenement daar uit zijn jasje gegroeid. "Het thema is steeds breder geworden en meer verenigingen en organisaties presenteren zich. Er staan kraampjes maar mensen kunnen ook daadwerkelijk meedoen. Zo kun je bij de stand van de Blije Borgh de bloeddruk laten meten en de fysiotherapeuten van De Zeester geven tips hoe mensen het beste hun balans kunnen houden. Ook komt een diëtiste eetadviezen geven en kunnen mensen bij een podoloog inzicht krijgen van de stand van hun voeten. Maar ook het Sociaal Wijkteam is aanwezig. Niet iedereen weet dat het Sociaal Wijkteam kan adviseren als mensen behoefte hebben aan hulp of ondersteuning. Zij leggen uit hoe men dat het beste kan aanpakken en kennen de lokale voorzieningen waar mensen baat bij kunnen hebben. We willen op deze dag de weg naar hulp voor mensen wat gemakkelijker maken". De opsomming is nog niet compleet, want ook organisaties als het UVV en een coach op het gebied van dementie zijn aanwezig. De Ambachtse Gehandicaptenadviesraad is aanwezig met het thema 'toegankelijkheid'.

Ook op het gebied van sport en bewegen presenteren verschillende Ambachtse verenigingen zich. "Veel ouderen zoeken geen competitie maar willen wel gezellig en recreatief met sport bezig zijn", weet Tinka Lansbergen. "Zij vinden wellicht iets van hun gading bij de badmintonclub of bij het walking football dat ASWH aanbiedt. De hockeyvereniging komt speciaal voor 60-plussers met een aanbod knotshockey. Sporten binnen een vereniging betekent niet alleen bewegen maar zorgt ook voor sociale contacten".

Speciale aandacht vragen de organisatoren ook voor de voorlichting op het gebied van e-health. "We laten zien welke apps er zijn en welke apps ook echt goed voorlichting of instructie geven".

Shopbox

Meer berichten