Zwarte roodstaarten zijn in Ambacht uitsluitend op het industrieterrein te vinden. (FOTO: Jacob Molenaar)
Zwarte roodstaarten zijn in Ambacht uitsluitend op het industrieterrein te vinden. (FOTO: Jacob Molenaar) (Foto: Jacob Molenaar)

Zwarte roodstaarten op Ambachtse scheepswerven

Industrieterreinen zijn op het oog vaak weinig aantrekkelijk. Grijze gebouwen, wegen en beton. Groen is meestal nagenoeg afwezig, dus vogels hebben daar niet veel te zoeken, zou je denken. Niets is echter minder waar, vogels zijn ten slotte overal! Ook op bedrijventerreinen zijn vogels te vinden, ook al is de rijkdom aan vogels niet groot. In Ambacht is dat niet anders. Opvallend is echter de zwarte roodstaart. Een vogelsoort met het formaat van een huismus die vrijwel uitsluitend op industrieterreinen voorkomt. Ook in Ambacht is dit vogeltje met een kenmerkende rode staart dan ook alleen langs de Nijverheidsweg en de Veersedijk te vinden. Overigens hebben zowel de mannetjes als de vrouwtjes een rode staart, maar de mannetjes zijn verder zwart gekleurd. De vrouwtjes zijn wat onopvallender en zijn grijs gekleurd.

Van oorsprong is de zwarte roodstaart een typische bergvogel. De soort heeft zich echter uit weten te breiden en aangepast aan de menselijke omgeving. De holtes en kale grond uit gebergtes heeft hij ook gevonden op onze industrieterreinen. Hoe kaler de omgeving, hoe beter het is voor zwarte roodstaarten. Zodra een omgeving groen wordt, zijn ze verdwenen. Ook op bouwterreinen komen ze daarom weleens voor, maar zodra de plantsoenen en de tuinen groen zijn is het ook daar gedaan. Overigens zijn rommelige hoekjes en braakliggende grond wel van belang om insecten te vinden en voor een geschikte nestplaats. Op een keurig opgeruimd bedrijventerrein heeft een zwarte roodstaart niet veel te zoeken.

De Ambachtse scheepswerven voldoen echter aan de eisen van deze soort, en afgelopen week hoorde ik daar wel zo'n vijf mannetjes zingen. Meestal gebruikten deze mannetjes daarvoor een hijskraan of hoge antenne, om zo hun territorium of te bakenen. Met name in de vroege ochtend is nu hun krassende zang te horen. Door vroeg op de dag te zingen, zijn ze de herrie van de werkzaamheden die op de dag plaats vinden voor. Je wilt natuurlijk ook wel gehoord worden als vogel! Zwarte roodstaarten beginnen dan ook vaak ruim voor zonsopkomst te zingen. Vroeger dan menig andere vogelsoort.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten