Op woensdag 15 mei leest zij in de bibliotheek voor uit de boekjes 'Voor de kleintjes' en 'Groente is best lekker'.
Op woensdag 15 mei leest zij in de bibliotheek voor uit de boekjes 'Voor de kleintjes' en 'Groente is best lekker'. (Foto: )

'Voorlezen wordt feest van herkenning'

De Ambachtse dichteres Joke van der Ark is verder gegaan met haar serie kinderboekjes. Op woensdag 15 mei leest zij in de bibliotheek voor uit de boekjes 'Voor de kleintjes' en 'Groente is best lekker'. Ze deelt aan de luisteraars een paar boekjes uit.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT - Joke van der Ark schrijft al sinds 1988 gedichten. "Toen ik kleinkinderen kreeg, ben ik ook voor hen gaan schrijven", vertelt ze. Voor ieder kleinkind maakte ze een of meerdere boekjes. Jarenlang konden de kleinkinderen iedere veertien dagen een bijdrage van oma Joke verwachten. Uiteindelijk liet Joke al die bijdrage drukken en in eigen beheer uitgeven als een boekje.

Het boekje Voor de kleintjes is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of twee. Op iedere bladzijde staat een versje van zes regels over bijvoorbeeld een poes, een schildpad, aapjes of muisjes Bij ieder versje hoort een tekening, die Joke zelf maakte aan de hand van tekeningen van de Tsjechische illustrator Lenka Procházková. Ieder versje en iedere illustratie heeft een verwijzing naar de zon. "Door samen het steeds terugkerend zonnetje te zoeken wordt het voorlezen een feest van herkenning."

Het tweede boekje gaat over een jongetje dat geen groenten lust, een probleem dat veel ouders bekend zal voorkomen. In het boekje gaat Jeroentje samen met zijn moeder boodschappen doen bij de groenteman en langzamerhand leert hij dagelijks zijn bordje met groenten te eten. Om het voor kinderen leuk te houden komt er in het boekje een trouwerij voor van een prei met een peer en komen groenten langs als 'blote billetjes in het gras'. Jeroentje krijgt ook een klein zusje, dat moet leren eten.

Na deze boekjes werkt Joke van der Ark nog aan een vervolg op Het spaarvarkentje dat op reis ging. Na Rotterdam en Den Haag gaat het spaarvarkentje ook nog een keer naar Utrecht, waar twee van Joke's kleinkinderen wonen. Het zal haar laatste kinderboekje worden. "Daarna ga ik verder aan een roman, die al jaren in de kast ligt".

De boekjes zijn te koop bij boekhandel Hyperion in Zwijndrecht en kosten 9,75 euro. De stichting Jarige Job heeft sinds 2016 een aantal boekjes als cadeautje gegeven aan kinderen, voor wie geen geld is om een verjaardag te vieren.

Joke van der Ark is een laatbloeier met een veelbewogen leven. Ze verhuist in haar jeugd een periode naar Australië. Eenmaal getrouwd en moeder van drie kinderen, komt ze in Hendrik-Ido-Ambacht terecht. Daar begint ze in 1988 met het schrijven van gedichtjes. Die verschijnen al snel in tijdschriften en bloemlezingen. Kort daarna verschijnt haar eerste bundel 'Op de wind', later gevolgd door nog meer in eigen beheer uitgegeven bundels. Haar liefde voor het leven met al zijn ups en downs is in een achttal dichtbundels terug te vinden. Ook schreef ze de roman Hanna. Al haar werk is terug te vinden op de site www.jokevanderark.nl en daar ook te bestellen.

Shopbox

Meer berichten