Cees van Meerten FotoExpressie

Lintjesregen in Ambacht

"De lintjesregen is een mooie traditie en een manier om de maatschappelijke waardering tot uiting te brengen voor mensen die zich inzetten voor de samenleving". Dit zei burgemeester Jan Heijkoop vrijdag tijdens de feestelijke uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen. Dit jaar speldde de burgemeester een Koninklijke Onderscheiding op bij vier inwoners. Alle vier werden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Heijkoop maakte in de volle raadszaal duidelijk dat vrijwilligers op tal van plaatsen hard nodig zijn. "Ze zijn het cement van de samenleving". 

Sinds jaar en dag en dag is Trees Dammer hét gezicht van het Jeugdspeelpark. Onder haar bezielende leiding veranderde het kleinschalige park langzaam in een druk bezochte kinderboerderij met educatieve speeltuin. Mevrouw Dammer speelde een belangrijke rol in het voortbestaan van het park. Bij de verhuizing naar de nieuwe locatie zorgde zij er met onvermoeibaar enthousiasme voor dat er veel sponsorgelden werden binnen gehaald en dat er veel hulp kwam.

Wim Guis was sinds 2004 als vrijwilliger actief voor Werkvisie De Hoop. Hij verzorgde het vervoer naar inpaklocaties en assisteerde deelnemers bij hun inpakwerk.. Ook was hij twintig jaar lang heel actief voor de bewoners van beschermende woonvorm de Sandeling van de Stichting Eleos. Voor de Gereformeerde Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht onderhoudt en stemt hij al ruim 40 jaar orgel. Hetzelfde doet hij voor de Stichitng Duyschot concerten.

Veertig jaar lang kwam Ad Klootwijk als melkboer langs de deur. Naast het bezorgen van de boodschappen bood hij altijd een luisterend oor en hulp waar hij kon. Na zijn pensioen werd hij door apotheker Crezée gevraagd om tijdelijk medicijnen te bezorgen. Dat 'tijdelijk' werd achttien jaar. Even lang verzorgt hij voor De Open Hof allerlei hand- en spandiensten. Hij rijdt regelmatig gemeenteleden naar familie of ziekenhuis als zij zelf niet beschikken over vervoer. Voor de Blije Borgh heeft hij 5 jaar lang tafeltje-dekje maaltijden bezorgd en ook bij de Voedselbank was hij 5 jaar actief als chauffeur.

Al meer dan twintig jaar zet Charles van der Kooij zich al wekelijks actief in voor tennisvereniging Hiaten. Gestart in 1998 als voorzitter van de jeugdcommissie, werd hij in 2000 gevraagd als voorzitter van de vereniging. Toen hij het voorzitterschap in 2008 neer legde, is hij het secretariaat gaan voeren. Dat doet hij tot op de dag van vandaag nog steeds, evenals het onderhoud van de website en andere werkzaamheden. Daarnaast heeft hij zich 12 jaar ingezet voor de jumelagecommissie. Sinds 2011 is hij lid van de commissie Erepenning van de gemeente. Ook heeft hij 6 jaar lang de ANBO Ridderkerk/Hendrik-Ido-Ambacht ondersteund als bestuurslid en deels als voorzitter.

Mevrouw S. (Susanna) van der Ven-Ton ontving haar lintje in buurgemeente Zwijndrecht. Zij zet zich onder meer al jarenlang in voor de kiosk van het ASz en de Gereformeerde kerk in Zwijndrecht.

(FOTO: Cees van Meerten FotoExpressie).

Shopbox

Meer berichten