Pinksterbloemen groeien doorgaans tijdens Pasen en zijn op moment op verschillende plaatsen in Ambacht te bewonderen.
Pinksterbloemen groeien doorgaans tijdens Pasen en zijn op moment op verschillende plaatsen in Ambacht te bewonderen. (Foto: )

Pinksterbloemen kleuren Ambacht tijdens Pasen

De laatste weken kleuren bermen en grasvelden weer geel en wit, maar ook roze. Naast bekende planten als paardenbloemen en madeliefjes, zijn op sommige plaatsen in Ambacht ook weer pinksterbloemen te vinden. Zo zijn ze in grote getalen te vinden op de Veersedijk, waar ze het talud prachtige roze kleuren. Ook langs slootkanten zijn pinksterbloemen vaak nog wel te vinden, want deze soort groeit op erg natte tot vrij droge gronden. Dat laat zien dat deze plantensoort niet echt kieskeurig is, en op tal van plekken kan groeien. Sommige soorten stellen immers veel hogere eisen, omdat ze bijvoorbeeld een heel vochtig of juist een zeer voedselarm milieu nodig hebben om te groeien.

Ondanks dat pinksterbloemen niet zo kieskeurig zijn en in vrijwel het hele land voorkomen, zijn de aantallen de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan. Een belangrijke oorzaak van de afname van pinksterbloemen is waarschijnlijk het maaien. Wanneer weides snel worden gemaaid, kan de soort zich niet meer door zaad verspreiden. Bemesting lijkt echter een belangrijker probleem te zijn voor deze mooie plant. Met name in landbouwgebieden wordt steeds meer bemest, maar deze rijkere bodem is niet meer geschikt voor pinksterbloemen, zodat de aantallen minder worden. Andere soorten verdringen dan de pinksterbloemen, zodat die niet meer in staat zijn om zaad voort te brengen. In Ambacht kleuren sommige plekken gelukkig toch nog steeds roze door deze plant.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bloeien pinksterbloemen overigens altijd rond Pasen. Ruim voor Pinksteren dus. De herkomst van de naam is daarmee wat onzeker, en als mogelijkheid wordt ook wel gegeven dat deze planten groeien als de pinken (eenjarige runderen) weer naar buiten mogen. Zoals bij veel namen van planten is het echter gissen naar de zekere herkomst van de naam. Wel is zeker dat pinksterbloemen vroeger veel werden gegeten als rouwkost. De plant is namelijk rijk aan allerlei soorten mineralen en heeft ook een groot hoeveelheid Vitamine-C in zich. Een nuttige plant dus die momenteel Ambacht op diverse plekken kleurt!

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten