Dit jaar zal de "Pasapas" worden gedaan bij de aubade. (FOTO: Michael Dinger)
Dit jaar zal de "Pasapas" worden gedaan bij de aubade. (FOTO: Michael Dinger) (Foto: )

Oranjevereniging klaar voor Koningsdag

Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana zorgt ook dit jaar weer voor een spetterende Koningsdagviering. Inzet van het bestuur is dat er de gehele dag door voor jong en oud iets is te doen. Het gehele programma is terug te vinden in het blad De Oranje, dat binnenkort bij vrijwel iedereen in de bus valt.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT - In het programma staan klassiekers als het Oranjeontbijt en de braderie. Daarnaast worden de Oranje activiteiten bij Hoogambacht met kindervrijmarkt, kofferbakverkoop, bungee-jump trampoline en springkussens steeds uitgebreider. Circus Rotjeknor keert daar terug. Nieuwere programma-onderdelen, zoals het vrachtautotrekken en het kratje stapelen zijn ook dit jaar weer terug te vinden bij De Schoof, net als een groot terras met optredens en horeca. Veel bekends dus maar ook een verandering. "Soms moet je een traditie een beetje aanpassen om met de tijd mee te gaan", zegt voorzitter Marlies Bol. "De afgelopen jaren is bijvoorbeeld het Koningsspelenlied aan de aubade toegevoegd. Dit jaar doen we de "Pasapas". De kinderkoren Bubble en Zinge staan op het podium en samen met hen kunnen alle kinderen tijdens de aubade meedoen met zingen en dansen." Nieuw dit jaar is dat de kinderen geen ballonnen meer oplaten maar dat er in plaats daarvan bij de aubade, bij de Schoof en bij Hoog Ambacht, drie enorme oranje ballonnenkronen worden opgelaten, die de hele dag boven die plaatsen blijven zweven. "Ballonnen zijn feestelijk en ze hoorden jarenlang bij de aubade op Koningsdag", weet Marlies Bol. "Maar inmiddels is duidelijk geworden, dat we door het oplaten van ballonnen het milieu belasten. Dat willen we niet. Daarom heeft de Oranjevereniging dit jaar voor dit alternatief gekozen. Aan het einde van de dag worden ze weer naar beneden gehaald en netjes afgevoerd." Omdat de kinderen zo ook de traditionele ballonnenwedstrijd missen, komt er wel een alternatief waarmee ze leuke prijsjes kunnen winnen.
Speciale aandacht vraagt Marlies Bol ook voor het concert dat op Koningsdag om 15.00 uur in de Open Hofkerk in de Schildmanstraat wordt gehouden. Aan deze middag werken de bekende pianist Jan Vayne, de organist André de Jager en de trompettisten Arjan en Edith Post mee. Peter Overduin is de dirigent. Jan Vayne zal improviseren over liederen die spontaan door het publiek worden opgegeven. Verder zullen de musici zowel afzonderlijk als gezamenlijk optreden en staan er enkele liederen als samenzang op het programma. De opbrengst van deze middag is bestemd voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Kaarten kosten 10 euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 5 euro; ze zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Manifesto in De Schoof en op internet via kaartverkoop@inspire2livemusic.nl of 06-40329257.

Koningsdag wordt afgesloten met een touwtrekwedstrijd tussen enerzijds college en raad en anderzijds het bestuur van de Oranjevereniging. Daarna volgen taptoe, lampionoptocht en het traditionele vuurwerk.

Shopbox

Meer berichten