Ilse Ooms heeft gewonnen. (Foto: Privé)
Ilse Ooms heeft gewonnen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Ilse Ooms wint The Indie Awards

De Ambachts Ilse Ooms heeft met haar boek Bikkeltje The Indie Awards gewonnen voor het beste non-fictie boek. Haar boek gaat over haar overleden dochtertje Merle.

Door Eline Lohman

H.I.AMBACHT - The Indie Awards is dé literaire prijs voor auteurs die uitgeven in eigen beheer. Ilse is heel erg blij met de prijs, vertelt zij. "Het is een enorme eer dat het verhaal over Merle blijkbaar zoveel mensen in hun hart raakt. Ik krijg mooie en ontroerende reacties van mensen die het boek gelezen hebben. Mensen die zelf ook een kind met beperkingen hebben en zeggen dat zij zich door mijn boek minder eenzaam en beter begrepen voelen. Of beter aan familie en vrienden kunnen uitleggen wat het met hen doet. Een geneeskundestudent die zegt dat hij na het lezen van Bikkeltje anders omgaat met ouders en kinderen. Een vrijwilliger in een logeerhuis die schreef dat ze de ouders van 'haar' logeerkinderen beter begrijpt. Die reacties zijn voor mij goud waard. En dat het boek nu ook nog bekroond is met een prijs, dat is natuurlijk fantastisch. Het is erkenning voor de openheid en kwetsbaarheid die ik in het boek geef. Eén jurylid ze: "Ik ben tijdens het lezen van Merle gaan houden." Dat is toch prachtig?"

De prijs betekent veel voor de Ambachtse. "Het steunt me in mijn wens om iets te doen met onze ervaringen. Om er andere mensen mee te kunnen helpen. Zodat Merle's leven niet voor niets is geweest. Merle is er niet meer, maar Bikkeltje is er nog wel. Ik hoop dat ons verhaal mensen ervan bewust maakt dat het niet zo vanzelfsprekend is om een gezond kindje te mogen krijgen. Je hoort toch nog best vaak mensen zeggen 'we nemen er twee' of 'ik wil liever een jongetje dan een meisje'. Na onze ervaringen met Merle weet ik: het cliché 'als het maar gezond is' is niet voor niets een cliché. Gezondheid is echt het allerbelangrijkste. Ik hoop ook dat het winnen van de prijs ervoor kan zorgen dat mijn boodschap naar de medische wereld - waar kinderen als Merle helaas veel in verkeren - overkomt. Zodat die zorg kan worden verbeterd. Want er gaat nu nog te veel fout . En als laatste zou het natuurlijk fijn zijn als deze prijs ervoor zorgt dat er meer boeken verkocht worden. Want de opbrengst van het boek gaat naar Stichting ZeldSamen, die ouders kan kinderen als Merle ondersteunt."

De prijsuitreiking was erg spannend, volgens Ilse. "Ik wist dat ik bij de laatste drie zat, meer niet. Met die kennis ging ik naar Amsterdam toe. De concurrentie was niet de minste. De andere twee finalisten waren hovenier Chris de Graaff uit Hendrik-Ido-Ambacht en twee bekende mommyvloggers. Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen van deze geduchte medefinalisten. De verrassing was dan ook extra groot toen ik Bikkeltje op het scherm zag verschijnen tijdens de uitreiking."

Shopbox

Meer berichten