Oversteekhelden in actie

Oei, wat heb ik fout gedaan? Dat hebben veel automobilisten gedacht, die vrijdagmorgen op de Sophialaan door agenten naar de kant werden verwezen. Zij werden echter bevraagd door de 'oversteekhelden' van Sol De Watervlinder. Wethouder Ralf Lafleur keek belangstellend toe.

H.I.AMBACHT – "Wij zijn overstekhelden en willen u iets vragen", zo begonnen de met cape en maskertje getooide leerlingen bij het neergedraaide portierraampje. "Let u goed op in het verkeer, ook bij zebrapaden en stopt u daar op tijd?", zo wilden ze weten. Na bevestigende antwoorden kregen de automobilisten een sticker op de voorruit en een flyer met tips. .

De actie met de toepasselijke naam 'De oversteekheld kijkt wel uit!', opgezet om automobilisten attent te maken op overtekende voetgangers, is een regionaal initiatief in de Drechtsteden. Er blijken relatief veel verkeersslachtoffers te zijn bij zebrapaden, vooral op wegen waar 50 kilometer mag worden gereden. "We willen naar nul verkeersslachtoffers", zegt wethouder Ralf Lafleur. "Deze campagne is daar een onderdeel van. Niet alleen wordt op de scholen aandacht gegeven aan het verkeer en leerlingen geleerd om goed op te letten en om zich heen te kijken maar we proberen ook automobilisten op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Het blijkt daarbij dat waarschuwingen van kinderen meer impact hebben dan traditionele verkeerscampagnes". Op de door de kinderen uitgedeelde flyers staan tips voor automobilisten. Oogcontact maken met de overstekers en de snelheidsmeter in de gaten houden zijn daarbij de belangrijkste. Rustig rijden verhoogt niet alleen het veiligheidsgevoel van fietsers en voetgangers maar geeft ook een kortere remweg als er mensen of schoolkinderen oversteken. Kortom, een echte oversteekheld overziet de verkeerssituatie.

Shopbox

Meer berichten