Betaalbare woningen voor jongeren zijn schaars.
Betaalbare woningen voor jongeren zijn schaars. (Foto: )

Informatieavond voor jongeren: uit huis gaan kost planning, geduld én geld

Door: Trudy Wehrmeijer

Je bent jong en je wilt het huis uit. Dat is nog niet zo simpel, zo bleek onlangs op de informatieavond voor jongeren. Woonruimte vinden vereist planning, geduld en geld.

H.I.AMBACHT – Een kleine twintig jongeren, soms vergezeld van hun ouders, kwamen af op de door Vivenz georganiseerde avond in het Baxhuis. Uit huis gaan kost geld, zo maakte een kleine quiz van de jongerenwerkers al duidelijk. Niet alle jongeren realiseren zich dat de dagelijkse maaltijden bij elkaar toch al wel zes euro kosten, een was draaien zo'n 82 cent kost en dat je voor gas en elektra al gauw 120 tot 145 euro moet rekenen. Dat alles telt pas als je zelfstandige woonruimte hebt gevonden. En dat blijkt in Hendrik-Ido-Ambacht en omgeving geen gemakkelijke opgave. Een medewerkster van woningcorporatie Rhiant legde uit dat je voor een huurwoning punten nodig hebt. Ze raadde de aanwezige jongeren aan zich te schrijven bij Woonkeus op het moment dat ze achttien jaar worden. Iedere maand van inschrijving levert dan een punt op. Het slechte nieuws is dat je voor een jongerenwoning al gauw 50 punten nodig hebt en voor een gewone woning 120 tot 150 punten. Officieel kom je voor een jongerenwoning in aanmerking tot je 22e jaar maar reageren tot je 25e kan lonen, vooral als de jongerenwoning tegen de maximale huurprijs van 424 euro kost. De medewerkster van Rhiant legde ook nog uit dat jongeren met een inkomen tot 30.260 euro per jaar huurtoeslag kunnen aanvragen. "Maar dat moet je wel zelf doen."

Advies van de makelaar

Het geluid van makelaar Oene Mulder van Van Spronsen was nauwelijks optimistischer. Zijn advies aan jongeren was om allereerst na te denken waar ze zouden willen wonen en zich bij alle makelaars in te schrijven en van hen de apps en Facebookpagina's te volgen. Het huidige aanbod van starterswoningen is weliswaar beperkt, maar Mulder hoopt dat het door het wellicht ombouwen van oude kantoorgebouwen lukt om dat aantal te vergroten. Een ander advies van hem was om op tijd te beginnen met sparen en zich bij een hypotheekadviseur te laten voorlichten. "Zo'n gesprek is gratis. Mensen moeten tegenwoordig bij bezichtigingen vaak snel beslissen en de makelaar wil het vertrouwen en de zekerheid hebben dat je de woning die je wil hebben ook daadwerkelijk kan financieren. Anders wordt de verkoper al gauw geadviseerd met een andere kandidaat-koper verder te praten." Overigens heeft iedereen die een huis koopt wel wettelijk drie dagen bedenktijd.

Financiële tips

Waar het over de financiële kant ging, was ook bij de adviseur van Huis en Hypotheek en van de Rabobank de eerste tip om vooral te gaan sparen en geen schulden te maken. "Zevenduizend euro schuld betekent 30.000 euro minder kunnen lenen. Maak ook potjes voor je vaste lasten, je boodschappen en vergeet de verzekeringen niet."

Shopbox

Meer berichten