Vader John Middendorp (76), voorzitter van ASWH, en zoon Michel (51), voorzitter bij T.V. HIATEN.
Vader John Middendorp (76), voorzitter van ASWH, en zoon Michel (51), voorzitter bij T.V. HIATEN. (Foto: )

'Ambachters van de Week': Familie Middendorp

Door: Trudy Wehrmeijer

De appel valt niet ver van de boom. Vader John Middendorp (76) is voorzitter van voetbalvereniging ASWH, zoon Michel (51) hanteert de voorzittershamer bij Tennisvereniging HIATEN. Samen vormen ze deze week de Ambachters van de Week.

H.I.AMBACHT – De familie Middendorp woont al meer dan veertig jaar in Ambacht. Eind 1974 verhuisde het gezin Middendorp in verband met het werk van vader John naar het Waaldorp. Zoon Michel was toen zes jaar en groeide op in de Witte de Withstraat, vlak bij het terrein van ASWH. Samen met zijn broer Edwin werd hij als jongetje lid van de vereniging. Vader John kwam ieder zaterdag kijken naar de verrichtingen van zijn zoons. "Al gauw werd gevraagd of ik iets voor de vereniging wilde doen", herinnert John zich. Het zou het begin worden van een lange loopbaan als verenigingsman. Hij somt op: "leider en jeugdtrainer van de elftallen van Michel en van Edwin, een aantal jaren jeugdvoorzitter, actief voor de businessclub, secretaris van de vereniging en van 2002 tot 2008 voorzitter. In 2010 tijdelijk het secretariaat en vicevoorzitter van de vereniging en van de businessclub, vanaf 2012 weer twee jaar voorzitter. Na het vertrek van Herman Jonker als voorzitter ben ik nu voor de derde keer voorzitter." Zijn verklaring is dat er binnen de vereniging best veel mensen die op ad hoc-basis wat willen doen maar mensen vinden voor de bestuursfuncties lastig is.

In voetsporen treden

Zoon Michel zag het voorbeeld van actief zijn voor een vereniging weliswaar van dichtbij maar was naar eigen zeggen toch jarenlang iemand die 'de vereniging vooral consumeerde'. "Maar na een gezellig competitiedag zei ik dat ik, als ik wat ruimte zou krijgen, maatschappelijke verantwoordelijkheid zou nemen. Zo ben ik begin 2016 voorzitter geworden van HIATEN. Helaas kan ik zelf niet meer tennissen. Bovendien heb ik een nieuwe baan, waardoor ik veel van huis ben. Daarom ga ik aan het einde van dit tennisseizoen stoppen. Wellicht dat ik over een aantal jaren wel weer vrijwilligerswerk ga doen, want ik heb er veel plezier in gehad." Ook hij ziet in zijn vereniging veel mensen die iets willen doen. "Als je actief contact maakt met leden, dan zijn er wel degelijk veel mensen die iets willen doen. Niet voor een heel seizoen maar wel voor een dagactiviteit of een weekendtoernooi. Al met al kom ik wel aan 75 tot 100 namen binnen de 750 leden van HIATEN."

Respectvol tennis

Zijn vader telt zo'n 300 vrijwilligers binnen ASWH. "Maar wij zijn ook de grootste sportvereniging binnen H.I.Ambacht." Zelf vindt hij maatschappelijke betrokkenheid vanzelfsprekend. "Vroeger waren er voor mij mensen in touw om mij plezier te laten beleven aan het voetballen en nu doe ik dat voor anderen. Een opgave is dat niet, want ik vind het leuk om zaken voor elkaar te krijgen." Zo is hij als voorzitter druk bezig met verduurzaming. "Denk aan ledverlichting, zonnepanelen en bewegingsmelders." Michel is er trots op dat zijn HIATEN de laatste vier jaar is gegroeid van 600 naar 750 leden, terwijl de landelijke trend juist dalende is. Zijn credo is dat iedereen zich welkom moet voelen en dat plezier in het spel en onderlinge saamhorigheid daarbij het belangrijkste is. "Plezier moet, presteren mag. Gastvrijheid en betrokkenheid zijn daarbij kernwaarden. Je kunt in je vrije tijd bij ons komen tennissen maar ook een wijntje komen drinken. Natuurlijk ben je welkom als je goed kunt tennissen maar competitief zijn is niet het belangrijkste, al willen we een wedstrijd natuurlijk wel winnen." Het is een beleid dat zowel jongeren als ook ouderen aanspreekt. Vader John tennist bij HIATEN bij drie groepen maar kinderen van 4 of 5 jaar kunnen er ook terecht.
Vader John beaamt dat ook bij ASWH het spelplezier hoog in het vaandel staat. "Ons eerste elftal speelt in de Derde Divisie maar we hebben ook elftallen die als vriendengroep puur voor hun plezier spelen en zelfs met elkaar een dagje weggaan, inclusief de partners. Ook dat ondersteunen we." Hij hecht waarde aan de goede naam van ASWH als rustige en veilige vereniging. "We zijn een nette vereniging en laten zaken niet op hun beloop als er eens wat gebeurt. Natuurlijk willen we wedstrijden winnen. Ik kan weliswaar best tegen mijn verlies maar ik doe het niet graag."

Trots 

Contact maken is voor beiden de leidraad om conflicten te voorkomen of uit de weg te ruimen. Michel: "luisteren en uitleggen en elkaar op een fatsoenlijke manier aanspreken is de manier om vernieuwend en eigentijds te zijn met traditionele normen en waarden. Als voorzitter draag ik uit waar ik voor sta". John: "We hebben een tuchtreglement en als je over de schreef gaat, dan heeft dat consequenties."  Het wederzijds respect geldt ook voor vader en zoon onderling. Bijna gelijktijdig klinkt er tweestemmig: "Ik ben trots op jou."

Shopbox

Meer berichten