Wethouder André Flach en projectmanager Riny Verhoef slaan symbolisch de eerste paal van Bedrijvenpark Ambachtsezoom.
Wethouder André Flach en projectmanager Riny Verhoef slaan symbolisch de eerste paal van Bedrijvenpark Ambachtsezoom. (Foto: )

Start kavelverkoop Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom

Door: Trudy Wehrmeijer

De gemeente is vorige week gestart met de kavelverkoop voor Circulair Bedrijvenpark Ambachtsezoom. Er is ruim 15 hectare te koop als bedrijfskavels, variërend in grootte van 1.000 m2 tot 15.000 m2.

H.I.AMBACHT – Wethouder André Flach gaf het startsein en toonde zich "een blije wethouder". Hij herinnerde er het gezelschap geïnteresseerden aan dat de ontwikkeling van dit kleinschalige en energieneutrale terrein aan de Ambachtsezoom vele jaren heeft geduurd. Drie jaar geleden vernietigde de Raad van State immers nog het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein, nadat de stichting Mooi Geweest bezwaar maakte tegen de aantasting van natuur en milieu. "We waren teleurgesteld en hebben twee jaar nodig gehad om weer een nieuw bestemmingsplan te maken", zo haalde Flach op. Geïnspireerd door een circulair kantorenpark elders in Nederland, heeft de gemeente vervolgens een plan gemaakt, waarbij duurzaamheid en circulair gebruik van materialen centraal staat. "Dit wordt het nieuwe 'normaal' en zijn we op dit moment nog echt onderscheidend van ieder ander industrieterrein", zo is Flachs overtuiging. Alle materialen die gebruikt worden voor gebouwen, straten en omgeving zijn 100% recyclebaar. Dit betekent dat de materialen van goede kwaliteit zijn, een lange levensduur hebben en telkens opnieuw gebruikt kunnen worden. Het bedrijventerrein is los van het gas en alle gebouwen worden energieneutraal. Op de groene daken liggen zonnepanelen. Een watergang met natuurlijke oevers, die over het hele terrein gaat lopen, moet helpen om de biodiversiteit te verbeteren. Het vastgehouden regenwater zou kunnen worden gebruikt om te koelen. De planten zorgen voor schone lucht en trekken vogels en insecten aan die voedsel zoeken of nestelen. Hoewel de gemeente er 'geen industrieterrein met grijze dozen' van wil maken, is het wel de bedoeling dat het terrein wordt gebruikt door kantoren en bedrijven. De gemeente verwacht dat dat werkgelegenheid zal geven voor 450 tot 750 mensen. Projectleider Riny Verhoef ziet bij ondernemers uit het eigen dorp en uit de regio veel behoefte aan ruimte. "Een aantal bedrijven dreigt uit hun jasje te groeien". Voorzitter Gert de Jong van de Ambachtse Ondernemersvereniging bevestigt dat. "Er is nu nauwelijks ruimte te vinden in het dorp''. Hij waarschuwt wel dat ondernemers geld willen verdienen en op betaalbaarheid letten. "Maar als je gezamenlijk zaken duurzaam kunt aanpakken, dan kan het ook wat opleveren". Over de indeling van het terrein heeft de gemeente dan ook regelmatig overleg met de VAO. Er is plaats voor tussen de 30 en 50 bedrijven. Inmiddels hebben zich al diverse geïnteresseerden gemeld. De eerste terreinen kunnen over een jaar daadwerkelijk worden uitgegeven. Het komende jaar wordt gebruikt om de grond voor te belasten, zodat de wegen in het terrein kunnen worden aangelegd. Voor meer informatie zie: www.ambachtsezoom.nl.

Shopbox

Meer berichten