Veiligheidsadviseur Jan Maaskant met de sleutelbox.
Veiligheidsadviseur Jan Maaskant met de sleutelbox. (Foto: )

Sleutelbox tegen inbraak auto's

Door: Trudy Wehrmeijer

Burgemeester demonstreert

Bij moderne auto's is het vaak genoeg om de sleutel ervan in je zak te hebben als je bij de auto staat. Je hoeft zelfs geen knopje in te drukken om het portier te openen. Dat is gemakkelijk en handig maar autodieven weten dat ook.

H.I.AMBACHT - Vooral jonge Duitse en Franse auto's met deze zogenoemde 'keyless entry' blijken in trek bij het dievengilde. Burgemeester Jan Heijkoop refereerde aan de diefstallen uit meer dan tien auto's die onlangs nog in een paar straten plaats vonden. "Zonder braaksporen." Het blijkt dat het signaal dat deze sleutels of sleutelkaarten doorlopend uitzenden vrij gemakkelijk met relatief simpele apparatuur kan worden gekopieerd. Criminelen kunnen zo de auto openen en er zaken uit halen of de hele auto meenemen.

"kan het signaal niet worden gekopieerd"

"Een veilige woonomgeving is belangrijk. Daarom vinden we het ook belangrijk om het aantal autodiefstallen terug te dringen. Behalve door het signaal van de sleutel uit te zetten, kun je diefstal ook tegengaan met een zogenoemde sleutelbox. Als je de sleutel daar in opbergt en het deksel sluit kan het signaal niet worden gekopieerd." Deze week demonstreerden burgemeester Heijkoop en veiligheidsfuncitonaris Jan Maaskant het gebruik van de sleutelbox. Met de sleutel in een gesloten blikje blijken de betreffende auto's niet te kunnen worden geopend. "Het is geen waterdicht systeem", legde Maaskant uit. "Je zou de sleutel ook op straat in het blikje moeten bewaren om ervoor te zorgen dat het signaal niet door autodieven kan worden opgepikt. Maar door de sleutelbox in ieder geval thuis te gebruiken, vermindert de kans dat een auto op deze manier gestolen wordt."

Kooi van Farady

Het is wel belangrijk dat het deksel op het blikje wordt gedaan. Alleen op die manier wordt het een natuurkundige 'kooi van Farady', waar straling niet in of uit kan. Een blikje of trommeltje moet wel een bepaalde dikte hebben en van het juiste materiaal zijn vervaardigd om te werken. Men kan dit zelf gemakkelijk met een willekeurig blikje testen door de sleutel in zo'n blikje te doen en bij de auto te houden.

Veilig(er) Ambacht

Geen blikje in huis? Geen nood, de gemeente heeft 250 sleutelboxen besteld en geeft die weg aan bezitters van een auto met keyless entry. Burgemeester Jan Heijkoop: "Op deze manier dragen inwoners zelf bij aan een vermindering van het aantal autodiefstallen. En dat is mooi, want het zorgt ook voor een veilig(er) Hendrik-Ido-Ambacht."

Sleutelbox ophalen

Op vertoon van de autosleutel met keyless entry kan men bij de receptioniste in het gemeentehuis een sleutelbox ophalen. Het gemeentehuis is open op maandag tot en met donderdag van 08.30 – 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 – 16.00 uur.

Shopbox

Meer berichten