Blokfluitspeler Christiaan Blom is dol op muziek maken.
Blokfluitspeler Christiaan Blom is dol op muziek maken. (Foto: )

Muziek maken is leuk

De Muziekwedstrijd

Trudy Wehrmeijer

Ieder kind zou moeten meedoen aan De Muziekwedstrijd.nl. Dat zegt de 10-jarige Christiaan Blom. Hij doet al enkele jaren mee en mocht als prijs onlangs een optreden geven.

H.I.AMBACHT - Christiaan speelt al vanaf zijn zesde jaar blokfluit. "De juf van groep 3 zei dat het leuk was om blokfluit te spelen. Er was toen een cursus van twintig lessen en na die cursus ben ik naar de muziekschool gegaan. Tegenwoordig ga ik op zaterdag naar de Jonge Talentenklas van het conservatorium in Den Haag.

Misverstanden over blokfluit

Veel mensen denken dat blokfluit een basisinstrument is maar je kunt er ook ver mee komen." Christiaan is ooit begonnen op een eenvoudige plastic fluit van een paar euro. Tegenwoordig heeft hij verschillende houten blokfluiten. Terwijl hij zo'n instrument in elkaar schroeft legt hij uit dat hij zowel een sopraan- als een altfluit heeft. "Maar er zijn ook nog tenor- en basfluiten maar die zijn nog te groot voor mij." Christiaan speelt inmiddels klassieke stukken op de fluit. Als bijzonderheid kan hij ook op twee fluiten tegelijk spelen.

Zijn muzikale kunnen liet hij al enige jaren zien op De Muziekwedstrijd. Dit is een digitale muzikale wedstrijd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen meedoen met alle soorten muziek en ieder instrument. Zingen mag ook. Meedoen kon door een filmpje van maximaal 4 minuten te uploaden op www.demuziekwedstrijd.nl. Iedereen die meedoet maakt kans op een muzikale prijs. Christiaan werd al een keer winnaar in zijn categorie en werd vorig jaar vierde. Als prijs mocht hij onlangs optreden in de Classic Express in Bleiswijk. "Vorig jaar mocht ik als prijs voor de Classic Express vijf klassen van school uitkiezen om daar een concert voor te geven.

"Ik leer er veel van en het is leuk om te doen"

Toen waren er drie concerten op één dag". Op 7 april mogen alle prijswinnaars optreden tijdens het prijswinnaarsconcert in muziekcentrum TivoliVredenburg in hartje Utrecht. "Je mag met ieder instrument meedoen en je hoeft echt geen conservatorium te doen om mee te kunnen doen", prijst Christiaan de wedstrijd aan. "Iedereen kan ook naar het concert in Utrecht en daar kunnen kinderen zelf zien hoe leuk het is om muziek te maken."

Muziekweek in Maassluis

Zelf heeft hij voor de wedstrijd gekozen om deel 2 en 4 te spelen van een sonate van Vivaldi. Het filmpje stuurde hij afgelopen week in. Optreden doet hij vaker. Zo doet hij deze week mee aan de Muziekweek in Maassluis. "Ik leer er veel van en het is leuk om te doen."

Johan de Witt gymnasium

Christiaan combineert het muziek maken met zijn lessen op het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht. Hij sloeg op de basisschool enige klassen over en begon na de kerstvakantie op het gymnasium. "Dat gaat goed maar ik moet van Frans en Latijn en Grieks nog wel veel inhalen." Naast het huiswerk voor school en het oefenen op de blokfluit, heeft Christiaan nog plezier in schaken. Hoe hij dat allemaal combineert? "Ik doe niet aan gamen."

www.demuziekwedstrijd.nl

Shopbox

Meer berichten