Kees de Man - poserende vrouw. (Foto: Cees van Meerten/Foto-Expressie)
Kees de Man - poserende vrouw. (Foto: Cees van Meerten/Foto-Expressie) (Cees van Meerten FotoExpressie)

Tentoonstelling over 'de vrouw''

Trudy Wehrmeijer

Bibliotheek H.I. Ambacht

De vrouw staat centraal in een expositie, die deze maand is te zien in de bibliotheek. Organisatoren Het Kunstcafé Drechtsteden en de bibliotheek haken hierbij aan bij zowel de Internaitonale Vrouwendag als bij het thema van de boekenweek.

H.I.AMBACHT - De groep vrouwen, die de afgelopen jaren op een feestelijke wijze op 8 maart de Internationale Vrouwendag in H.I.Ambacht vierden, is daarmee gestopt. Voor Cees van Meerten, fotograaf en kartrekker van het maandelijkse Kunstcafé Drechtsteden reden om op een andere manier aandacht te schenken aan deze dag. Hij sloeg daarvoor de handen ineen met de bibliotheek. Immers, 'de vrouw 'staat dit jaar ook centraal in het thema van de Boekenweek, die op 23 maart begint. Diversiteit staat daarbij zowel bij de Internationale Vrouwendag als bij de Boekenweek voorop. De internationale Vrouwendag is ooit opgezet voor vrouwen van alle leeftijden en met allerlei achtergronden, ongeacht of ze hoog of laag opgeleid zijn, actief op de arbeidsmarkt of full time huismoeder, religieus, spiritueel, werkeloos, studerend of genietend van een pensioen. Wat Evelien Visser van de bibliotheek betreft, sluit dit goed aan bij het thema van de Boekenweek: de moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht uit 1934 van Martinus Nijhoff. Maandelijks verzorgt een deelnemer van het Kunstcafé een tentoonstelling in de bibliotheek en vertelt daarover op de eerste donderdag van de maand tijdens de bijeenkomst 'Koffie met...'. "We willen laagdrempelig zijn", zegt Evelien Visser. "We zijn er blij mee dat iedereen zo gemakkelijk mooie dingen kan zien en dat een kunstenaar maandelijks over zijn of haar werk komt vertellen." Op verzoek van Cees van Meerten hebben meerdere deelnemers van het Kunstcafé deze maand werken samengebracht, die allemaal als thema 'vrouw' hebben. Het resultaat is een zeer afwisselende tentoonstelling. Zo zijn er aan het begin van de bibliotheek prachtige beeldhouwwerken te zien en vind je verderop een bijzondere installatie van Barbiepoppen. In de ruimte achterin de bibliotheek hangen onder andere verschillende schilderwerken en bijzondere foto's, gecombineerd met borduurwerk. Alle werken hebben de vrouw als thema. Op donderdag 6 maart licht Cees van Meerten hier de werken toe tijdens een bijeenkomst van 'Koffie met...' Hij vertelt over vrouwen in de kunst en over vrouwelijke kunstenaars. Deze gratis toegankelijke bijeenkomst duurt van 10.30 tot 12.00 uur. "Je zit er dan letterlijk midden in".

Tentoonstelling 'Vrouw'

De tentoonstelling 'Vrouw' is de hele maand maart te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek van H.I. Ambacht: dinsdag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur. Op dinsdag is de bibliotheek open tot 20.00 uur, op woensdag, donderdag en vrijdag tot 17.00 uur en op zaterdag tot 13.00 uur. Er zijn werken te zien van onder andere Kees de Man, Henk Baggerman, Bert Sterk, Els Kop, Leen van Rijswijk, Isolde van Meerten, Marleen van Zwienen en Cora de Kok.

Shopbox

Meer berichten