Foto:

Mijn naam is Sophia

Trudy Wehrmeijer

De geschiedenis van Sophiapolder

Vanaf de opening van het bezoekerspunt in de Sophiapolder op 8 maart zal er regelmatig een film worden vertoond over de geschiedenis van het eiland. Maar eerder is de film Mijn naam is Sophia ook te zien op woensdag 6 maart in Cascade.

H.I.AMBACHT - Het bezoekerscentrum is er gekomen op initiatief van Ambacht Samen. Trekkers van het project, Jelle van der Weijde en Denny Nugteren willen in dat gebouwtje mensen niet alleen laten genieten van de natuur maar ook Ambachters iets vertellen over de geschiedenis van de polder. In contacten met het Historisch Genootschap is het idee ontstaan om een film te maken over de historie van het eiland en de Rietbaan. Voor de realisatie van die film tekent Thomas van der Giessen van het Ambachtse bedrijf Aktefilm. Thomas pleegde uitgebreide research, sprak met kenner van de Ambachtse historie Dirk van Namen en met het Historisch Genootschap. Hij gebruikte al die kennis voor de realisatie van een speelfilm van 37 minuten. In de film vertelt Sophia, de polder, het verhaal van haar ontstaan en haar belevenissen. Zo vertelt 'Sophia' dat ze zo'n achthonderd jaar geleden ontstaan als eiland in de rivier. In de film komen daarna de Middeleeuwen, de Spaanse tijd en later de 19e en 20e eeuw voorbij. Met zo'n veertig figuranten worden de diverse scenes nagespeeld. Die figuranten zijn veelal bekende Ambachters. Zo spelen Alie Tas en haar dochter vrouwen na uit de tijd van Trijntje, het in Hardinxveld gevonden oudste menselijk skelet van Nederland. Burgemeester Jan Heijkoop en oud-wethouder Floor van de Velde spelen de Heren van Assendelft, die in de middeleeuwen de ambachtsheren van de polder waren. Ook kapper Jan Pons speelt een van de Ambachtsheren. Denny Nugteren en Jelle van der Weijde zijn twee monniken van de Abdij van Utrecht, die eigenaar was van de Zwijndrechtse Waard. Andere figuranten zijn Jaap van Beek (inmiddels overleden) en Freek Luchies van de Frelustal. De acteurs van toneelvereniging ATOS spelen de legende van de koppige boer uit H.I.Ambacht na. Aan de orde komt ook hoe ene H. de Kat, een bankier uit Dordrecht, in de 19e eeuw het eiland heeft laten omdijken en er een polder van heeft gemaakt. Later is een stuk daarvan verkocht aan Frank Rijsdijk, de scheepssloper. De film beleefde zijn première in oktober vorig jaar in een bomvol Cascade. Omdat er toen nogal wat mensen moesten worden teleurgesteld hebben de initiatiefnemers samen Thomas van der Giessen en het Historisch Genootschap daarom besloten de film nogmaals in Cascade te draaien. "Als je de film hebt gezien, ga je het gebied echt anders beleven", belooft Thomas.

Voorstelling Cascade

De film is te zien in Cultureel Centrum Cascade op woensdag 6 maart, aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te bestellen via de website:

https://theater.stichting-cascade.nl/

Shopbox

Meer berichten