Werkvisie De Hoop locatie Ambachtse Bedrijven is een van de deelnemers. (Foto: Privé)
Werkvisie De Hoop locatie Ambachtse Bedrijven is een van de deelnemers. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Aan de slag tijdens NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Dat gebeurt ook op verschillende locaties in Hendrik-Ido-Ambacht, zoals vanuit Stichting Jeugdspeelpark, Stichting Ambachtse Muziekschool, Syndion en Werkvisie De Hoop Locatie Ambachtse Bedrijven.

Door Eline Lohman

H.I.AMBACHT – Stichting Jeugdpeelpark gaat allerlei activiteiten doen, vertel Trees Dammer. "Wij gaan die dag van alles doen, zoals het snoeien van de rietkraag langs de vijver, hedera langs de hekken zetten, het voorbereiden van en groot schaakspel, snoeien en schoffelen in de tuin, gesponsorde violen in bakken zetten, stukken grond frezen voor het inzaaien van het gras en de moestuin en de konijnenberg weer in orde maken met gaas. Dit alles met onze eigen vrijwilligers en de mensen van de Lions die zich inmiddels hebben aangemeld. We doen nu voor de zesde keer mee aan NLdoet." 

Ook Werkvisie De Hoop Locatie Ambachtse Bedrijven doet weer mee, zegt Edith Heuvelman. Er worden met elkaar broodjes gesmeerd, er kan gebakken worden, er wordt ingepakt en er zijn hand- en spandiensten te verrichten in een kringloopwinkel. "We bieden mensen een kijkje achter de schermen, laten vrijwilligers een ervaring laten opdoen hoe het is om met onze doelgroep te werken. En gelijk hebben we productie erbij en hopelijk komen er nieuwe vrijwilligers uit voort."

Stichting Ambachtse Muziekschool doet voor de vijfde keer mee aan NLdoet , een lustrum. Claudia van der Plaat en Henny Rutten: "Gedurende het seizoen worden de muziekruimtes in de school natuurlijk een beetje smoezelig. We zijn dan altijd erg blij als er mensen komen helpen om de school weer schoon en fris te maken. Een muur een andere kleur geven, haken ophangen voor de gitaren, en klemmen monteren voor de keyboards horen daar ook bij. Wat wij ook erg waarderen aan NLdoet is dat we dan een keer geen beroep hoeven te doen op ouders van leerlingen, maar dat er mensen van buitenaf komen. Mensen die ergens anders in een koor zingen en muziek belangrijk vinden of mensen uit de politiek die de school een warm hart toedragen. Hoe leuk is het niet om tijdens de lunch even een dansje te doen met iemand uit een politieke partij, een wethouder die de ramen zeemt of een koor dat zingt tijdens het dweilen!"

Syndions trainingshuis Fonteinkruid in Hendrik-Ido-Ambacht doet sinds enige jaren mee met NLdoet, zegt Jessika Kapel van Syndion. "Soms vragen we een uitstapje aan, soms een klus. Vorig jaar zijn we begonnen met het vernieuwen en aankleden van onze tuin en dit jaar gaan we daar mee verder, met de activiteit 'gezellige groene privacy' op de zaterdag. We hebben behoefte aan meer privacy en daarom willen we tijdens NLdoet onze open schutting 'behangen' met kunstgroen. Voor de vrijwilligers die meehelpen maken we een lekkere lunch klaar."

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Mensen kunnen tijdens NLdoet ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen.

De klussen vinden plaats op 15 en 16 maart. Een klus vinden kan op www.nldoet.nl. Geïnteresseerden kunnen zien hoeveel mensen er nog nodig zijn voor welke klus en kunnen zich gelijk aanmelden.
 

Shopbox

Meer berichten