Het boek 'Bikkeltje' gaat over Ilses dochter Merle, die geboren werd met het zeer zeldzame Wolf-Hirschhornsyndroom. (Foto: Amber Zwartbol)
Het boek 'Bikkeltje' gaat over Ilses dochter Merle, die geboren werd met het zeer zeldzame Wolf-Hirschhornsyndroom. (Foto: Amber Zwartbol) (Foto: Privé)

Ambachtse Ilse Ooms in race voor prijs

De Ambachtse schrijfster Ilse Ooms is met haar boek 'Bikkeltje' genomineerd voor de Indie Award, een prijs voor auteurs die in eigen beheer een boek hebben uitgegeven. Stemmen op haar boek kan nog tot en met eind februari via www.theindieawards.nl.

Door Eline Lohman

H.I.AMBACHT - Het boek 'Bikkeltje' gaat over Ilses dochter Merle, die geboren werd met het zeer zeldzame Wolf-Hirschhornsyndroom. Ilse beschrijft de weg die zij heeft moeten zoeken in de zorgwereld, haar ervaringen als moeder van een zwaar gehandicapt kind en het aangrijpende proces waarin ze haar dochter uiteindelijk moest loslaten. Bikkeltje is genomineerd in de categorie non-fictie. Naast Ilse zijn ook plaatsgenoten Charles Kuijpers en Martine Mous genomineerd als (eind)redacteuren en is het boek in de running voor 'beste cover'.

Ilse is trots op de nominatie, vertelt zij over het boek dat ze in eigen beheer - en op eigen kosten – heeft laten drukken. "De Indie Awards zijn een prachtige erkenning voor al die schrijvers die het op eigen kracht moeten doen. Echt heel leuk dat ik genomineerd ben. Boeken van selfpublishers hebben (onterecht) de naam dat ze niet goed zijn, omdat alleen boeken van grote uitgeverijen kwalitatief goed zouden zijn. Maar de werkelijkheid is dat die uitgevers heel scherpe keuzes moeten maken, waardoor ook veel goede boeken niet worden uitgegeven. Daarom vind ik deze awards zo leuk. Het is erkenning voor al die harde werkers. Want vergis je niet; er komt veel meer bij kijken dan het schrijven van een manuscript alleen. Zo mailde ik bijvoorbeeld een vertaling van een hoofdstuk naar Metallica, om te vragen of ik hun lyrics in mijn boek mocht gebruiken. Dat mocht gelukkig." Voor Ilse zou het winnen van deze prijs veel betekenen.

"Ik krijg nu al veel mooie berichtjes van mensen die geraakt zijn door Merle en het boek over haar. Mensen die zeggen dat ze van Merle zijn gaan houden bijvoorbeeld. Maar ook een jonge vader, die door Bikkeltje beter aan zijn familie en vrienden kan uitleggen wat het met hem en zijn vrouw doet, dat zij ook een dochtertje met een zeldzame chromosoomafwijking hebben gekregen. Voor mij voelt het echt als een enorme eer, dat Bikkeltje dat mag doen. Het winnen van de prijs zou daar een bevestiging van zijn. Daarnaast hoop ik, dat het nog meer publiciteit voor het boek oplevert, want ook dat moet ik als selfpublisher zelf doen. En meer verkoop betekent meer opbrengst voor het goede doel, stichting Zeldzaam. Of ik meer wil gaan schrijven? Ik vind het heel erg leuk. Daarom blog ik regelmatig op www.bikkeltje.nl. Maar al die administratie eromheen vind ik minder fijn. En daarbij kost schrijven ook heel veel tijd. Ik heb vorig jaar wel eens commentaar van mijn andere dochters gekregen. Maar wie weet." Stemmen op Ilses boek kan nog tot eind februari via www.theindieawards.nl, in de categorie non-fictie. Op 13 april wordt bekend wie er gewonnen hebben.

Shopbox

Meer berichten