De kinderen van Belle Magali met Ilona (links). (FOTO: Jolanda Verboog)
De kinderen van Belle Magali met Ilona (links). (FOTO: Jolanda Verboog) (Foto: Jolanda Verboog)

Opleidingskoor inspireert dirigente tot studie kindercoach

Mirthe van Wijngaarden

Elke woensdag repeteert het opleidingskoor Belle Magali in de Open Hof in Hendrik-Ido-Ambacht. Het koor staat onder leiding van dirigente Ilona van Grondelle – de Kievit. Ilona heeft al meer dan 25 jaar zangervaring en heeft meerdere koren in Hendrik-Ido-Ambacht. In maart studeert ze af als kindercoach, mede door Belle Magali.

H.I.AMBACHT - In juni 2016 werd het opleidingskoor BeauBelle opgericht. Veel kinderen groeiden op tot tieners en dus was het afgelopen jaar tijd voor een naamswijziging: Belle Magali ('mooie parel'). Inmiddels bestaat het koor uit negentien meiden die tussen de 9 en 20 jaar oud zijn. Ilona: "Ze zijn groot genoeg om gemotiveerd en serieus aan de slag te gaan tijdens de repetities, maar ze hebben ook veel lol met elkaar." Het repertoire bestaat uit geestelijk klassieke zang, maar ook liederen van Bob Chilcott.

Ilona staat stil bij het stemtechnisch opleiden van de kinderen. Maar sinds oktober volgt ze de hbo-opleiding kindercoach om zich meer te verdiepen in het jeugdaspect. Ilona: "Ik zag zoveel gebeuren tijdens de repetities, maar ik wilde er meer vanaf weten. Bij het zingen en het gedrag tijdens de repetities zit er veel meer achter. En het is belangrijk dat je je emotioneel vrij voelt in een koor." Zo houdt Ilona zich nu ook bezig met de psychologische, emotionele en non-verbale kanten van het kind. Om de band tussen de kinderen met elkaar te verbeteren, heeft Ilona meerdere opdrachten bedacht voor het koor. Bijvoorbeeld het opschrijven wat zingen met je emoties doet en het maken van briefjes voor elk koorlid met een positieve boodschap erop. "Naast het feit dat de kinderen graag zingen, gaat het ze er ook om dat ze met elkaar iets moois neerzetten. Dat geeft ze een kick."

In maart studeert Ilona af als kindercoach. Ze vertelt glunderend: "De meiden van Belle Magali hebben ervoor gezorgd dat ik dit ging studeren en het is de beste stap die ik heb gemaakt. Het werken is nu veel completer." In de toekomst zou Ilona graag meer met kinderen willen werken. Een mogelijk idee is het opzetten van een Kinderen voor Kinderen-koor. "Er is in ieder geval genoeg talent."

Shopbox

Meer berichten