Foto:

Slapende kokmeeuwen op de Sophiapolder

Natuur in Ambacht

Het verkeer boven Ambacht is in de avonden en ochtenden vaak wat drukker dan overdag. Dan heb ik het uiteraard niet over de stalen rossen die over Ambacht trekken, maar over onze gevleugelde vrienden: vogels. En dat is niet zonder reden. Veel vogels verblijven 's nachts immers op andere plekken dan waar ze overdag te vinden zijn. Ze zoeken elkaar in de schemer op om samen de nacht door te brengen. Op zogenaamde slaapplaatsen. Misschien is de bekendste slaapplaats van Ambacht wel te vinden naast Cascade, waar in een boom elke nacht ruim 200 halsbandparkieten slapen. In de avond- en ochtendschemer zorgt dat voor een lawaai van jewelste.

Toch is die slaapplaats niet de grootste die Ambacht kent. Die is namelijk te vinden op de Sophiapolder, waar duizenden meeuwen met elkaar de nacht doorbrengen. Het gaat hierbij in deze tijd van het jaar met name om kokmeeuwen. Dat zijn de meeuwtjes die overdag met tientallen te vinden zijn in het Baxpark, bij de Schoof en eigenlijk in elk slootje waar eenden worden gevoerd. Deze kokmeeuwen, afkomstig uit het Oostzeegebied, vertrekken in de loop van de middag richting het eiland in de Noord. De magen zijn dan gevuld en het is veilig om met elkaar, drijvend op het water, de nacht door te brengen. Als je met veel bent is de kans ten slotte kleiner dat je het haasje bent en gepakt wordt een roofvogel. En op het water hebben ze natuurlijk geen last van roofdieren, zoals vossen.

Uit de wijde omtrek komen meeuwen naar zo'n slaapplaats. Op de Sophiapolder slapen naast de Ambachtse jongens dus ook kokmeeuwen die op de Alblasserwaardse weilanden naar wormen hebben gezocht. Zo komt een bont gezelschap elke nacht weer samen in Ambacht, om in de vroege ochtend weer uit te vliegen naar alle windstreken. Sommige vliegen elke ochtend naar hetzelfde parkje. Andere zijn minder kieskeurig en vliegen elke dag naar elders. Overigens zullen de meeste kokmeeuwen in maart weer terugtrekken naar het noordoosten, dus we kunnen nog even van deze beestjes genieten…

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com

Meer berichten