Foto:

De verborgen schoonheid van de hazelaar

Na de kou van afgelopen week is het lentegevoel ver te zoeken. Deze week lijkt het wel weer herfst, dus het voorjaar zit er al met al nog niet echt in. Voor het gevoel ten minste, want de natuur is al volop in voorbereiding van het nieuwe seizoen. De eerste bloeiende planten zijn namelijk alweer te vinden! Eén van die 'vroegbloeiers' is de hazelaar. Een struik die vooral bekend is vanwege zijn hazelnoten, en die in vrijwel elk parkje van Ambacht te vinden is. In deze tijd van het jaar zijn de struiken vooral te herkennen aan de lange 'sliertjes' die eraan hangen. Daarin zitten de mannelijke meeldraden die stuifmeel produceren. In tegenstelling tot andere boomsoorten, zoals elzen, zorgen deze 'pollen' overigens voor minder overlast bij hooikoortspatiënten.

Naast de mannelijke delen zijn ook vrouwelijke delen aanwezig zijn. Waar deze bij veel planten in dezelfde bloem zitten, is dat bij hazelaars niet het geval. In deze struik zijn de vrouwelijke delen gescheiden van de mannelijke. Waar de stuifmeel producerende katjes de mannelijke delen zijn, is de uiteindelijke hazelnoot het vrouwelijke deel. Nu staan deze toekomstige hazelnoten echter in bloei en met enig zoekwerk zijn deze mooie paarse bloemetjes te vinden. Daaronder zit het zogenaamde vruchtbeginsel, wat na bevruchting zal uitgroeien tot de hazelnoot. De bloemetjes zelf zijn echter onbekend. Onterecht, wat ze zijn bijzonder mooi!

De bloemetjes bestaan uit verschillende stijlen. Hiermee onderschept de plant het mannelijke stuifmeel uit de lucht. In theorie kan zo'n struik dus zichzelf bevruchten, maar het kan ook van elders komen. Door de wind kan het stuifmeel wel tot honderden kilometers migreren!

Na de bevruchting groeit het vruchtbeginsel onderin de vrouwelijke bloem uiteindelijk uit tot een vrucht: de hazelnoot. Deze kan vervolgens weer in het nieuwe jaar voor nieuwe struiken zorgen, maar zover is het nu nog niet. Nu staan de struiken nog mooi in bloei, alhoewel je goed moet kijken om de schoonheid van de hazelaar te zien. Zoek de bloemetjes vooral op, het is zeker de moeite waard!

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten