Ook dit jaar worden er weer schilderweken aangeboden. (Foto: Privé)
Ook dit jaar worden er weer schilderweken aangeboden. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Volledig focussen op schilderen'

Eline Lohman

Schilderweken en -vakanties

Bart van der Bom van schilderatelier Barteljee aan de Westelijke Parallelweg 50 in Zwijndrecht houdt al tien jaar schilderweken en -vakanties. Met succes, want al vanaf het begin is er veel animo voor. Ook dit jaar worden er weer schilderweken aangeboden, in Dordrecht.

ZWIJNDRECHT - Een bevriende kok stelde in 2009 voor om samen met Bart een schilderweek in Frankrijk te organiseren. Als Bart de schildercursus voor zijn rekening nam, dan regelde hij de accommodatie, het ontbijt, de lunch en het diner. Uiteindelijk vond in augustus 2019 de eerste schilderweek plaats in Chateau Salorges in de Morvan in Frankrijk. Bart: "De eerste schilderweek was direct een succes, vandaar dat er dit jaar 2019 voor het tiende opeenvolgende jaar weer schilderweken georganiseerd worden."

Verder niets regelen

Bart kan het succes wel verklaren. "Het bijzondere van een schildervakantie is dat de deelnemers zich volledig kunnen focussen op het maken van tekeningen en schilderijen. Ze hoeven verder niets te regelen, het ontbijt staat 's morgens voor ze klaar, de tafel wordt tussen de middag gedekt voor een uitgebreide lunch, er wordt voor koffie en thee gezorgd en 's avonds gaan ze aan tafel voor een 3 gangen diner. Het is een echte verwenweek en ook een week om je hoofd echt leeg te maken door je te focussen op het tekenen en schilderen. Aan het einde van de week gaan de deelnemers met een serie goede tekeningen en schilderijen weer naar huis. Ze hebben veel nieuwe ervaringen opgedaan en sommige deelnemers komen het volgende jaar weer terug. De schilderweken zijn meestal snel volgeboekt."

Mix deelnemers

Je hoeft niet perse een echte kunstenaar te zijn: iedereen kan de schilderweken en -vakanties volgen van Barteljee. Er is dan ook een mooie mix aan deelnemers te vinden, zegt Bart. "Het niveau van de deelnemers loopt uiteen van een echte starter, die sinds de middelbare school niet meer getekend en/of geschilderd heeft, maar wel enorm gemotiveerd is om te leren tekenen en schilderen, tot een deelnemer die al voor het negende jaar deelneemt aan schilderweken en al heel veel ervaring heeft. Deze mix van de deelnemers zorgt voor een positieve dynamiek in de groep. De deelnemende schilders leren heel veel van elkaar en dat zorgt voor een verbinding tussen (binnen) de deelnemers." Door het succes van de schilderweken worden er in 2019 voor het eerst drie schilderweken in Dordrecht georganiseerd, op de Eikenhof aan de Dubbeldamseweg Zuid.

Juni, juli en augustus

De eerste schilderweek wordt gehouden van 9 juni tot 14 juni, de tweede week van 7 juli tot 12 juli en de derde van 25 augustus tot 30 augustus. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op de website www.barteljee.nl en zij kunnen zich inschrijven voor de schilderweken via het inschrijfformulier op deze website.

Shopbox

Meer berichten