Op het oog hebben deze prikkertjes weinig met 'Natuur in Ambacht' van doen, maar meeuwen denk daar toch anders over.
Op het oog hebben deze prikkertjes weinig met 'Natuur in Ambacht' van doen, maar meeuwen denk daar toch anders over. (Foto: )

Meeuwen weten waar ze voedsel kunnen vinden en lusten alles…

Saté-prikkers op een vlonder. Dat heeft weinig met natuur van doen, zou je zeggen, maar niets blijkt minder waar. De prikkers op de foto lagen namelijk tussen uitwerpselen van meeuwen op de Sophiapolder.

H.I. Ambacht - Met name braakballen, met van alles en nog wat erin: kreeftenpootjes, schelpen, graten. Deze onverteerbare resten zijn uitgekotst door meeuwen, net als die prikkertjes. De vlonder op het eiland in de Noord, naast Ambacht, wordt gebruikt door meeuwen als slaap- en rustplaats. Overdag staan hier meeuwen te rusten na hun zoektocht voor voedsel door de regio. Nu zijn dat vooral zilvermeeuwen, en die weten wel waar ze eten moeten halen. De vuiloverslag in Dordrecht, de weilanden van de Alblasserwaard, de oevers van de rivieren en binnen de bebouwde kom. Overal weten ze voedsel te vinden. De Sophiapolder is bij uitstek een rustige plaats om dan even tot rust te komen. En om voedsel dat 'verkeerd' zit er even uit te gooien. Zo vonden we afgelopen zaterdag dus ook deze prikkertjes. Op het eerste gezicht kan je verbaasd zijn dat ze uit een meeuw kunnen komen, maar het zijn echte alleseters. Misschien vonden ze deze in een zak huisvuil op de stort in Dordrecht en zat er nog wat vlees aan. Niet nadenken dan, en gewoon met stok en al naar binnen. En het kan zelfs nog gekker. Van meeuwen is ook bekend dat ze hun voedsel zoeken tussen het ingeleverde glas. Met name pindakaaspotten zijn favoriet, want niet alle mensen maken die even nauwkeurig schoon. Scherven met klodders pindakaas worden zo naar binnen gewerkt. De pindakaas verteerd, de rest kots je gewoon weer uit, meeuw zijnde. Overigens gaat dit niet altijd goed. Gevallen zijn bekend waarbij een snee in de keel aanwezig is door het glas. Ook zijn meeuwen bekend waar saté-prikkers in vastzitten, op plekken waar ze niet horen. Meestal gaat het gelukkig goed en weten deze meeuwen hun kostje bij elkaar te scharrelen. Ze zijn immers verre van kieskeurig, want er is allicht wat naar hun gading. Dat is dan ook weer in hun voordeel in barre tijden natuurlijk.

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten