Maandag 7 januari vond de nieuwjaarsreceptie van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht plaats.
Maandag 7 januari vond de nieuwjaarsreceptie van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht plaats. (Foto: )

Nieuwjaarstoespraak burgemeester: 'Samen voor elkaar zorgen'

Trudy Wehrmeijer

"Laten we naar elkaar omkijken, samen voor elkaar zorgen, gezamenlijk beleven van lief en leed". Deze oproep deed burgemeester Jan Heijkoop in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij pleitte er ook voor dat de Ambachters in gesprek blijven met de gemeente via onder andere de gemeentelijke website en social media.

H.I.AMBACHT – Nieuw in de traditionele nieuwjaarstoespraak was dat niet alleen de woorden van de burgemeester klonken maar dat via korte filmfragmenten ook de wethouders in het kort hun plannen voor de komende periode vertelden. Wethouder Steven van Die stond stil bij het nieuwe zwembad, waaraan hard wordt gebouwd en waarin wensen en ideeën van gebruikers van het zwembad worden gerealiseerd. Hij noemde het werk van het sociaal wijkteam en het jeugdteam en hoe die teams een groeiend aantal problemen tegen komen. De gemeente stelt daarom een preventieplan op. "We willen dat iedereen in Ambacht mee doet en daar is iedereen voor nodig". Wethouder André Flach gaf aan dat samen met de ondernemers verder wordt gewerkt om het gebied rond het Waterbusplein mooier te maken. Op het Waterbusplein komt ook ruimte voor horeca. Verder gaf hij aan dat er samen met de schoolbesturen wordt bekeken hoe de schoolgebouwen in Ambacht er aan toe zijn en of deze voldoen aan de hedendaagse eisen. Wethouder Ralph Lafleur richt de aandacht dit jaar vooral op het verbeteren van verkeersonveilige situaties, opdat ouders en kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Ook wil hij samen met de inwoners zaken rondom duurzaamheid en de energietransitie wil aanpakken. Hij denkt daarbij onder meer aan groene daken en zonnepanelen en roept inwoners op om met voorstellen te komen.

Belangrijk voor burgemeester Heijkoop is de omgang van mensen met elkaar. "Het dorpse karakter ontwikkelt zich ook door en dat maakt het fijn om hier te wonen". In dit verband deed hij ook de oproep om naar elkaar om te kijken. "Sommige mensen hebben weinig zorg, anderen spanning en verdriet. Zo vormen we met elkaar onze dorpssamenleving". Zelf wil hij dit jaar zijn betrokkenheid laten zien door verenigingen, bedrijven, kerkelijke instanties en instellingen te bezoeken. Verantwoordelijk als hij is voor de veiligheid in de gemeente, stipte Heijkoop ook aan dat Ambacht tot de meest veilige gemeenten behoort. Speciale dankwoorden daarvoor waren er in de richting van de in Ambacht gehuisveste politiemensen, de verkeersregelaars en de brandweer. Speciale aandacht vroeg hij nog voor de Sophiapolder en het dit voorjaar te openen bezoekerscentrum in die polder. In dat bezoekerscentrum is dan ook de film 'Sophia' te zien, die in september al is vertoond in Cascade. Die film vertelt het verhaal van de geschiedenis van de polder en het gebied er omheen. Alle acteurs en figuranten in de film zijn Ambachters. "De film is het kijken meer dan waard", aldus Heijkoop.

Shopbox

Meer berichten