Kerst in Stappen is een evenement voor alle Ambachters.
Kerst in Stappen is een evenement voor alle Ambachters. (Foto: )

Een wandeling door het kerstverhaal

Een uitgezette wandeling door H.I.Ambacht, waarbij je onderweg het aloude kerstverhaal in levende taferelen en met zang en muziek tegen komt. Dat is Kerst in Stappen, dat op zaterdagavond 15 december plaats vindt en uitdrukkelijk als evenement voor alle Ambachters is bedoeld.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT – Kerst in Stappen is een idee van Stoffel Drinkwaard. In 2013 raakte hij geïnspireerd door een boek over Franciscus van Assisi, waarin hij las hoe Franciscus de bewoners van de dorpen in de bergachtige streek bij het Kerstfeest betrok door hen delen van het kerstverhaal te laten uitbeelden en een tocht van dorp naar dorp te organiseren. "Zoiets zou je in Ambacht ook moeten doen", vond hij. "Het kerstverhaal is immers prachtig en dat willen wij op een laagdrempelige manier bekend maken, het laten zien en mensen deel laten uitmaken van dat verhaal". Hij benaderde de Ambachtse kerken en het resultaat is dat de drie Hervormde Kerken, de Open Hof kerk, de katholieke kerk, de Vrije Evangelische Gemeente, kerkgemeenschap Bekestein en de Nieuwe Hoop de handen ineen hebben geslagen. Met elkaar en met vele tientallen vrijwilligers organiseerden zij in 2015 voor het eerst de wandeling Kerst in Stappen. Dit jaar is de derde editie, nu met als thema 'Volg de Ster'.

De wandeling start bij het gebouw van de Nieuwe Hoop aan de Reeweg 79. Vanaf 18.00 uur vertrekken wandelaars steeds in groepjes van circa 50 tot 60 mensen. Alle kinderen krijgen zelf een ster en al wandelend ziet iedereen bij ieder tafereel weer een ster en wordt een deel van het aloude kerstverhaal verteld en uitgebeeld. Het verhaal begint dit jaar bij de Drie Wijzen, die de ster zagen en volgden. De wandelaars volgen het pad van de Drie Wijzen en komen onderweg ook andere reizigers tegen. Al wandelend kom je langs de herders met hun schapen en hoor je een engelenkoor zingen. Kinderen van het Theaterhuis beelden onderweg met muziek het Licht uit. Bij het gemeentehuis zetelt Koning Herodes en gaat het verhaal verder. Verder wandelend kom je langs de herbergier, die roept dat er geen plaats meer is in zijn herberg. Uiteindelijk voert de wandeling naar de Dorpskerk. Hier staat voor de kerk de stal met Jozef en Maria en het kindje Jezus. Binnen in de Dorpskerk wacht de wandelaars iets te drinken en zijn er tussen 19.00 en 20.00 uur afwisselende muziekoptredens. Langs de hele route van 3 kilometer lang staan sterren, zodat een ieder gemakkelijk zijn weg kan vinden.

"Het evenement wordt georganiseerd door de kerken maar is echt bedoeld als een belevenis voor alle Ambachters", zegt Stoffel Drinkwaard. "Het Kerstverhaal is een te mooi verhaal om niet te vertellen".

De wandeling kan worden gestart tussen 18.00 uur en 19.00 uur en duurt ongeveer een uur. Iedereen is welkom om mee te wandelen en zo het kerstevangelie mee te beleven. Bij de vorige edities waren dat tussen de 1500 en 2000 mensen. Zie ook www.facebook.com/kerstinstappen en Instagram @KerstinStappen.

Shopbox

Meer berichten