Voor de Dorpskerk wordt op zaterdag 8 december voor de achtste maal de Winterfair gehouden.
Voor de Dorpskerk wordt op zaterdag 8 december voor de achtste maal de Winterfair gehouden. (Foto: )

Het is weer tijd voor de Winterfair

Voor de Dorpskerk wordt op zaterdag 8 december voor de achtste maal de Winterfair gehouden. De Ambachters kunnen er van 10.00 tot 16.00 uur terecht voor allerlei handgemaakte producten, brocante en winterse lekkernijen.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.Ambacht - De Winterfair is een initiatief van de Dorpskerk. De opbrengsten ervan zijn bestemd voor het huisvestingsplan van de kerk. Bij de historische kerk is behoefte aan extra ruimte voor bijvoorbeeld gesprekskringen, catechisatie en de kinderkerk op zondagmorgen. Een van de leden van het Winterfair-team is Judith Lagendijk. "Zo'n knusse markt past bij de sfeer van het jaar. We organiseren dit met een aantal vrouwen en met elkaar streven we naar een dorpse sfeer. Buiten staan er kramen met brocante, sieraden, kindercadeautjes en bijzondere woonaccessoires. Binnen in de kerk is er een rommelmarkt met allerlei spullen. Men kan er grasduinen tussen boeken en servies en tussen elektrische spullen en speelgoed. In de kerk kan men ook terecht voor koffie met huisgemaakte taart. Bij het winterse gevoel horen verder ook chocolademelk en glühwein, hamburgers van de barbecue en warme erwtensoep. En voor de gezonde snack hebben we een kraam met fruit". Judith vertelt dat de voorbereidingen voor de uitbreiding van de Dorpskerk al zo'n tien jaar bezig zijn. "Er is onder meer een archeologisch- en bodemonderzoek geweest en er is gepraat met Monumentenzorg, met de gemeente en met omwonenden. Binnenkort hoopt de kerk de bouwvergunning te kunnen aanvragen en dan zou de bouw volgend jaar kunnen beginnen. De opbrengst van de Winterfair helpt om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen".
Niet alleen voor de Dorpskerk is de Winterfair een welkome aanvulling op het bouwbudget, ook het Historisch Genootschap hoopt op het knusse marktje de kas voor de geplande vernieuwbouw aan te vullen. "We doen altijd enthousiast mee met de Winterfair en staan er dit jaar zelfs met een dubbele kraam", zegt Arie Verhoeven van het Historisch Genootschap. "We verkopen de boekjes, die we de afgelopen jaren hebben uitgegeven en presenteren ons bouwproject. Ons pand Den Brommert is bijna leeg en de historische spullen staan opgeslagen. We hopen dat de aannemer begin 2019 kan beginnen. Het voorste deel van het pand wordt in de staat van rond 1900 terug gebracht, het achterste deel wordt gesloopt en nieuw gebouwd. Tijdens de Winterfair laten we de tekeningen zien en het van Legosteentjes gebouwde model. We hebben nog een gat te overbruggen, dus hopen we dat mensen meedoen aan onze actie en bedrijven ons in geld of natura willen sponsoren. In de huidige ruimte in Den Brommert verkopen we tijdens de Winterfair wat grotere voorwerpen, die na de verbouwing overtollig zijn". In het vernieuwde gebouw zal onder meer de Spoor-collectie worden getoond. In 1966 erfde de gemeente het huis en de kostbare inboedel van de weduwe van oud-Burgemeester Spoor.

Meer berichten