Het boek van Ilse Ooms verkoopt goed. (Foto: Amy Opstal)
Het boek van Ilse Ooms verkoopt goed. (Foto: Amy Opstal) (Foto: Amy Opstal)

'Met ervaringen wil ik anderen helpen'

Eerder dit jaar bracht Ilse Ooms, woonachtig in Hendrik-Ido-Ambacht, het boek 'Bikkeltje' uit, over haar meervoudig gehandicapte dochtertje Merle dat uiteindelijk overleed. Het boek verkoopt goed.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT/H.I.AMBACHT - Ilse presenteerde haar boek op de dag waarop Merle acht jaar zou zijn geworden. Inmiddels kan Ilse zeggen dat het goed gaat met de boekverkoop. "Het is geen bestseller, maar het loopt goed. Meer dan de helft van de oplage is al verkocht. Hoe dat komt? Ik hoor van veel mensen dat het aangrijpend is, maar dat het geen huilboek is. Ik wilde het ook niet dramatiseren. Ik merk dat mensen nieuwsgierig zijn naar hoe het is om zo'n ernstig beperkt kind te krijgen. En mensen uit mijn omgeving zeiden: nú beseffen we pas hoe heftig het is geweest voor jullie. In gesprekken probeerde ik er wel altijd op te letten dat het niet alleen maar over Merle ging."

Ilse vond het fijn om over haar dochter te schrijven, vertelt zij. "Het is goed om het hele verhaal een keer op papier te hebben gezet. Ook omdat we nu in een heel andere levensfase zitten. Nu het boek er is, kan ik mijn ervaringen ook delen met andere mensen die een meervoudig gehandicapt kind hebben. Ik hoop ook mensen in de zorg te bereiken met Bikkeltje. Dat lukt al wel. Zo waren er een geneeskundestudent en een vrouw die in een logeerhuis werkt, zij hebben het boek gelezen en vertelden mij dat ze nieuwe inzichten hebben gekregen. Prachtig om te horen!"

Recent was het weer flink schrikken voor Ilse. Na Merle kreeg zij nog drie dochters en de jongste werd deze zomer ernstig ziek. Zij bleek een flinke glutenintolerantie te hebben. "Heel erg confronterend, want je bent weer steeds in het ziekenhuis en denkt dan toch aan Merle. Heel heftig was dat. We weten nu wat mijn jongste dochter heeft en het gaat beter met haar."

9 december is het Wereldlichtjesdag. In heel Nederland worden dan kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Ook Ilse steekt een kaarsje aan voor Merle. De opbrengst van haar boek gaat naar de Stichting Zeldzaam, die ondersteunt ouders met kinderen die een ernstige chromosoomafwijking hebben, zoals Merle had. Wie het boek van Ilse bestelt via www.bikkeltje.nl, de website van haarzelf, is er zeker van dat 100 procent van het geld naar de stichting gaat. Het boek is anders ook te bestellen via bol.com, maar dan gaat er een lager percentage naar de stichting.
 

Meer berichten