Voor hij aan de slag gaat, spreidt Khalil een werkkleed uit op de stoep, rolt zijn gereedschapskoffer er bij en gespt zijn kniebeschermers om.
Voor hij aan de slag gaat, spreidt Khalil een werkkleed uit op de stoep, rolt zijn gereedschapskoffer er bij en gespt zijn kniebeschermers om.

Karimi is de 'rijdende fietsenmaker'

Karimi Tweedehands Fietsen staat er op het witte bestelbusje, waarmee Khalil Karimi door de regio rijdt. Hij knapt tweedehands fietsen op en verkoopt die maar hij komt ook aan huis om ter plekke een band te plakken, een versnelling te stellen en al het andere fietsonderhoud te plegen.

Door Trudy Wehrmeijer

ZWIJNDRECHT/H.I.AMBACHT – Karimi Khalil is afkomstig uit Afghanistan en woont sinds tien jaar in Nederland. Voordat hij zijn vaderland ontvluchtte werkte hij er als hoofd van de computerafdeling op het Ministerie van Onderwijs. Hier in Nederland moest hij noodgedwongen omscholen. Nadat hij in korte tijd de taallessen Nederlands had afgerond, ging hij verder met een MBO-opleiding. "Ik had de droom om een eigen bedrijf te beginnen en wilde verder als loodgieter", zo blikt hij terug. "Ik heb onder ander zes maanden stage gelopen bij een fietsenmaker maar kon wegens de crisis niet terecht bij een loodgieter. Wat wel kon was aan de slag in de zorg en zo heb ik in een jaar tijd de opleiding helpende zorg en welzijn op het Albeda-college kunnen afronden. Inmiddels heb ik al weer enige jaren een vast contract voor 24 uur per week bij Swinhove in Zwijndrecht". De droom van een eigen zaak bleef echter kriebelen en sinds twee jaar handelt Khalil naast zijn werk ook in tweedehands fietsen. Hij koopt ze, knapt ze op en verkoopt ze dan. "Ik ben een officieel bedrijf", zo meldt hij trots. "ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en met een btw-nummer". Op donderdag is hij meestal met een paar fietsen te vinden op de markt in Zwijndrecht. Bezoekers kunnen dan met eigen ogen zien hoe Khalil aan een fiets aan het werk is en eventueel direct gekocht kan worden. In de regio is hij daarnaast meer en meer bekend als de 'rijdende fietsenmaker'. Het rooster bij Swinhove geeft ruimte om overdag of 's avonds fietsen te repareren bij mensen aan huis. In zijn bestelauto heeft hij alle gereedschap voor handen om ter plekke bijna alle reparaties te verrichten. Dat blijkt verrassend simpel te gaan. Khalil spreidt een werkkleed uit op de stoep, rolt zijn gereedschapskoffer er bij en gespt zijn kniebeschermers om. Dan gaat hij met kennis van zaken aan het werk. Door mond-tot-mondreclame over zijn goede werk en lage tarieven weten inmiddels heel wat mensen in Zwijndrecht, H.I.Ambacht maar ook in Dordrecht hem te vinden. "Ik doe alle soorten fietsen, van kinderfietsen met 12 inch wielen tot fietsen met 28 inch wielen en alles wat er tussen zit, ook een onderhoudsbeurt aan elektrische fietsen." De software afstellen van elektrische fietsen kan Khalil echter niet. "Ik heb de fabriekssoftware niet. Verder zeg ik nooit nee en kom ik zo snel mogelijk, ook 's avonds".


Khalil is bereikbaar via telefoon 06 42018174. of per mail: Khalil-hamidi@hotmail.com Op facebook is hij te vinden onder facebook.com/Karimi-Tweedehands-Fietsen-Mobile-Fietsenmaker. Een website onder de naam Bikeman is in de maak.

Meer berichten