Sommige vlinders, zoals deze atalanta, vliegen naar Zuid-Europa om de winter door te komen.
Sommige vlinders, zoals deze atalanta, vliegen naar Zuid-Europa om de winter door te komen. (Foto: )

Vlinders maken zich gereed voor de winter

De temperaturen zijn in ruim een week fors gedaald. De laatste dagen is het waterkoud en vriest het zelfs zo nu en dan. Dat waren we even niet meer gewend. Ook de natuur moet nu echt omschakelen naar de winterstand, en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Of gewoon niet… Veel insecten zullen deze dagen doodgaan, maar de meesten hebben het voortbestaan verzekerd door eitjes te leggen. Wanneer de temperaturen in het voorjaar weer stijgen zullen daar weer nieuwe beestjes uit kruipen.

Anderen ontvluchten juist de kou. Regelmatig trekken weer V-formaties van ganzen over Ambacht naar het zuiden. Ook zij zijn weer gearriveerd vanuit het noorden, om in Nederland of zuidelijker de winter door te brengen. Egels en vleermuizen ontvluchten de kou weer op een andere manier. Zij brengen de winter door in een warm holletje, waarbij ze vrijwel geen energie verbranden.

Zo'n winterslaap doen echter niet alleen zoogdieren, ook sommige insectensoorten houden een winterslaap. Enkele algemene vlindersoorten bijvoorbeeld. De kleine vos en dagpauwoog zijn daar voorbeelden van. Deze kleurrijke vlinders zoeken bij het naderen van de kou donkere plekjes, waar ze de winter doorbrengen. Dat kan in een holle boom zijn, maar ook in een schuurtje, de kelder of achter de boekenkast. Deze vlinders stellen zich vervolgens dusdanig in dat ze temperaturen tot -20 °C kunnen overleven! Andere vlinders, zoals de citroenvlinder, zijn zelfs in staat om deze lage temperaturen buiten te doorstaan. Zij overwinteren gewoon tussen de planten.

Afgelopen zaterdag kwamen we echter nog een andere vlinder tegen, een atalanta. Dat is weer een ander verhaal. Deze vlinder trekt namelijk weg naar Zuid-Europa, maar dit exemplaar was wat dat betreft toch wel ietwat laat. Vermoedelijk zijn z'n meeste soortengenoten al een eind die kant op, dus of deze het zal halen?! De temperaturen zijn immers al laag en nectar is ook niet veel meer te vinden. Mocht hij daar echter aankomen, dan vliegt hij daar nog even rond om vervolgens ook eitjes te leggen. De vlinders die daaruit voortkomen vliegen het volgende voorjaar weer deze kant op. Elke soort brengt zo op zijn eigen manier de winter door en zorgt uiteindelijk voor nageslacht.

Shopbox

Meer berichten