Op de foto links schrijver van het boek Jeroen Stoute en rechts Roald van de Laan, de illustrator.
Op de foto links schrijver van het boek Jeroen Stoute en rechts Roald van de Laan, de illustrator. (Foto: )

Het geheim van Lin Shao

Bij aikidovereniging Bushi Dojo en bij leerlingen die hij begeleidt vanuit zijn bedrijf Zterk vertelt Aikido- en zelfverdedigingsleraar Jeroen Stoute graag verhalen. Het verhaal over het geheim van Lin Shao is opgetekend in een boekje.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT- Het is het tweede boekje, dat Jeroen Stoute in eigen beheer uitgeeft. Eerder verscheen De geheimen van De Samoerai. "Ik zocht een verhaal waarbij kinderen naast het luisteren, mee konden doen, maar ook iets zouden leren over sociale en emotionele vaardigheden. Dat idee heb ik uitgewerkt een interactief verhaal over een jongen die van alles meemaakt in het klooster waar hij leeft en traint. Het boek is bedoeld voor kinderen tot een jaar of 6, 7. Het verhaal, de illustraties, de vragen en de tips in het boek helpen jonge kinderen na te denken over voor jezelf opkomen".

Jeroen woont in H.I.Ambacht en komt naast zijn lessen bij de Aikidovereniging via zijn bedrijf Zterk op De Bron om lessen sociale vaardigheden te geven. "Het idee voor de verhalen had ik al en bij De Bron zag ik tekeningen van Roald. Het idee om hem te vragen illustraties te maken was toen snel geboren". Roald van de Laan, leraar op basisschool De Bron, zorgde voor kleurrijke illustraties op een achtergrond van foto's. Het zorgt voor een zowel levensecht als sprookjesachtig effect. Jeroen en Roald gaan er van uit dat mede door die tekeningen jonge kinderen nog meer door het verhaal gegrepen worden.

"Aikido gaat over verdediging maar vooral ook over emoties en over het omgaan met elkaar. Dat probeer ik tijdens de lessen over te brengen en verhalen helpen daarbij. Het Geheim van Lin Shau gaat over een jongen die dingen meemaakt die moeilijk zijn en niet in één keer lukken. Hij krijgt les in een verdedigingssport en glipt weg. Dan ontdekt hij dieren en doet dingen na van de dieren. Zo leert hij zich te beschermen en voor zichzelf op te komen. Uiteindelijk mag hij zelf les geven", zo vat Jeroen in het kort zijn boekje samen.

De Oosterse zelfverdedigingskunst speelt op de achtergrond een rol in het boekje. "Bij het Aikido probeer je de bewegingen van de tegenstander te sturen en hem op deze manier te controleren. Je leert dus om de kracht van de tegenstander te gebruiken. In het boekje leert Lin Shao de kennis van de dieren die hij ontmoet te gebruiken en niet op te geven. Door het verhaal heen zijn er vragen aan de kinderen, waardoor zij mee kunnen doen".

Jeroen heeft het boekje in eigen beheer uitgegeven en verspreidt het naast de Ambachtse aikidovereniging ook bij andere verenigingen die met verdedigingssporten bezig zijn. Ook wordt het boekje op basisscholen gelezen.

"Het geheim van Lin Shao" is verkrijgbaar voor €7,50 op de mat, via www.zterk.nl en via j.stoute@zterk.nl. Het kinderboek is ook als e-book (PDF) verkrijgbaar.

Shopbox

Meer berichten