Foto:

Natuur in Ambacht: Verdwenen mussen terug als wintergast

Zo nu en dan is het in het nieuws dat het slecht gaat met vogels van het platteland. Ook in Ambacht is dat te merken.

H.I.Ambacht - Niet alleen omdat het platteland uit onze gemeente verdwijnt (helaas!), maar ook omdat alles overal 'opgeruimd' moet zijn. Hoekjes met wat onkruid moeten weg, de slootkanten moet worden gemaaid en bomen en struiken worden uit het akkerland gehaald. Dan hou je een kale vlakte over, die er wellicht keurig opgeruimd uit ziet. Vogels zal je er echter niet tegenkomen. Eén van de verdwenen soorten is de ringmus. Hij lijkt op de huismus die we allemaal wel kennen, maar is toch net wat anders.

Het meest opvallend is wel de witte ring om z'n nek waar hij zijn naam aan te danken heeft. Verder is het kopje egaal bruin van boven. Bij huismussen is een groot deel van de kop grijs gekleurd. Overigens zien de vrouwtjes huismus er totaal anders uit dan mannetjes. Dat is u vast weleens opgevallen in de tuin. Bij ringmussen zijn de mannetjes en vrouwtjes identiek qua uiterlijk. Allemaal zoals het exemplaar op de foto.

Momenteel zijn er weer ringmussen in Ambacht te vinden. Weliswaar niet als broedvogel, maar het zijn beesten die van elders komen. Exemplaren uit noordelijke streken, of gewoon Nederlandse vogels die zijn gaan zwerven. Ze zoeken samen met bijvoorbeeld vinken naar plekken waar veel zaden te vinden zijn. Daar zijn ze dol op! Momenteel bevinden zich tientallen exemplaren langs de Jacobuslaan. Ironisch genoeg op de plek waar de landbouw plaats maakt voor nog meer huizen. Nu ligt het echter nog braak en 'te rijpen', zodat er weinig wordt gedaan. Daarom staan er nu volop kruiden en ligt er dus erg veel zaad! Maandag zag ik daar dan ook bijna 200 vinken, maar ook tientallen ringmussen ertussen. Een mooi gezicht, want het zijn prachtige vogels!

Komende weken zullen ze vermoedelijk nog wel blijven rondhangen. Misschien de hele winter wel, want er is zaad in overvloed! Het komende voorjaar zullen ze weer verdwijnen, en is Ambacht deze fraaie vogel gewoon weer kwijt…

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten