Een gouden enveloppe met de namen van de huidige leerlingen ging mee de grond in.
Een gouden enveloppe met de namen van de huidige leerlingen ging mee de grond in. (Foto: )

Laatste paal is geslagen

Na weken slopen van het oude gebouw is vorige week onder toeziend oog van leerlingen, leerkrachten en ouders aan de Jan Wissenslaan de laatste paal geslagen voor de nieuwe behuizing van SOL Villa Ambacht.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.Ambacht - Als dat gebouw ooit zou worden gesloopt en archeologen gaan graven, dan vinden ze wellicht de gouden envelop, die op deze paal ligt en de namen bevat van alle huidige leerlingen van deze basisschool. Aan Merel en Koen zal het niet liggen; zij hebben samen met directeur Anita Kleinjan de envelop zorgvuldig neergelegd.

De laatste paal markeert de bouw van de acht lokalen en Dalton-ruimtes voor SOL Villa Ambacht. Het wordt een gebouw met twee verdiepingen onder een half rond dak en met een extra speelplein naast de verdieping. De verwachting is dat de nieuwe lokalen na de zomervakantie van 2019 kunnen worden betrokken. Tot die tijd krijgen groep 5 tot en met 8 van SOL Vila Ambacht onderwijs in een noodgebouw. Groep 3 en 4 heeft tijdelijk onderdak gevonden bij de kinderopvang.

Met de bouw van het gebouw voor SOL Villa Ambacht op de plek waar de Dalton-school (voorheen De Dukdalf) al jarenlang aan de Jan Wissenslaan is gevestigd, is een stil einde gekomen aan de plannen voor een groot scholencluster op de oude plek van het Jeugdspeelpark aan de Van Kijfhoekstraat. In die plannen zou er oorspronkelijk een enorm gebouw verrijzen met maar liefst 43 lokalen. In het complex zouden de protestants christelijke school De Tweestroom, de openbare Daltonschool SOL Ambacht en de reformatorische Willem de Zwijgerschool en Wilhelminaschool een plek krijgen. Die plannen stuitten op veel weerstand in de buurt, die verkeers- en parkeeroverlast vreesde in de smalle straten rondom het complex.

In de loop van de tijd veranderden de plannen en werd het aantal geplande lokalen kleiner. Eerst haakte al De Tweestroom af en bouwde het bestuur een nieuwe acht-klassige school op de oude plek aan de Jan Wissenslaan. Nu is voor de openbare SOL Villa Ambacht dezelfde keuze gemaakt. Op het beoogde terrein van het oude Jeugdspeelpark aan de Van Kijfhoekstraat resteert nu het plan voor een gebouw met 21 lokalen voor de twee reformatorische scholen Willem de Zwijger en Wilhelmina.

In het scholencluster in De Volgerlanden-West ontstaat dan ruimte voor de uit zijn voegen groeiende openbare school De Watervlinder. De gemeente is nu naarstig op zoek naar een aannemer, die dit reformatorische kleine scholencluster wil en kan bouwen. Tijdens de onlangs gehouden inschrijvingsronde bleek geen van de zes aangeschreven aannemingsbedrijven tijd en capaciteit te hebben om de klus aan te pakken.

Shopbox

Meer berichten