In het verleden kwam circus Rotjeknor diverse malen naar Ambacht. Deze foto is uit 2011. (FOTO: Cees van Meerten/FotoExpressie)
In het verleden kwam circus Rotjeknor diverse malen naar Ambacht. Deze foto is uit 2011. (FOTO: Cees van Meerten/FotoExpressie) (Cees van Meerten FotoExpressie)

Oranjevereniging viert haar verjaardag

Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana viert feest. Op dinsdag 16 oktober is het precies 105 jaar geleden dat de Oranjevereniging werd opgericht. Om iedereen dit jubileum te kunnen laten meevieren, heeft het bestuur een gevarieerd programma samengesteld.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.Ambacht - De vereniging is ooit opgericht ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Koninkrijk in 1913. "We zijn niet de oudste Oranjevereniging in het land maar behoren wel tot de kleine groep Oranjeverenigingen, die 100 jaar of langer bestaan. En daar zijn we trots op", zegt Marlies Bol, bestuurslid van de jubilerende Oranjevereniging. "We schenken daarom iedere vijf jaar aandacht aan weer mijlpaal. We willen juist in zo'n jubileumjaar naast Koningsdag iets extra's doen voor de Ambachters. Dat we al zo lang bestaan en hier al meer dan een eeuw Koninginnedag en tegenwoordig Koningsdag vieren is alleen maar mogelijk dankzij de steun van de Ambachters". De jubileumactiviteiten starten op vrijdag 12 oktober. De Open Hofkerk vult vanaf 20.00 uur het Christelijk Mannenkoor Excelsior, onder leiding van dirigente Ilona van Grondelle – de Kievit en met organist Edwin Vooijs, de avond met christelijke en andere liederen. De toegang is gratis. Voor mensen die slecht ter been zijn of niet alleen over straat willen is er mogelijkheid tot vervoer. Neem daarvoor contact op met Arend Schumacher: 06-23084145

De volgende avond, 13 oktober is er In samenwerking met B-Red een Oktoberfest met een oranje tintje. Cultureel Centrum Cascade wordt omgetoverd tot een grote Deutsche feestzaal met bierpullen, een zanger en een hele berg gezelligheid. De Oranjevereniging hoopt dat Ambachters hun Dirndl en Lederhosen van zolder halen en er met z'n alleen een groot feest van maken. "Maar laat je niet weerhouden als je die kledingstukken niet hebt", zegt Marlies, "ook in gewone kledij ben je van harte welkom om mee te feesten". Kaarten zijn te bestellen via theater.stichting-cascade.nl/programma en kosten voor leden van de Oranjevereniging €7,50. Ook via www.b-red.nl zijn kaarten te bestellen.

Voor de kinderen tovert Circus Rotjeknor op zaterdag 27 oktober van 10.00 tot 14.00 uur de grote zaal in Cascade om tot een grote circus speelplaats. Onder begeleiding van de ervaren docenten van Circus Rotjeknor kunnen de kinderen jongleren, lopen op een bal of rijden op een eenwieler. Bij de circusspeelplaats kan iedereen gratis en vrijblijvend in- en uitlopen. "We hopen dat veel Ambachters een of meer van de festiviteiten bezoeken. Voor hen organiseren we dit alles, immers", zegt Marlies. "We proberen met de tijd mee te gaan. De laatste jaren is het bestuur verjongd en zijn er activiteiten gekomen als Orange Garden en bands achter De Schoof. Ons jonge team gaat er voor een spetterende en feestelijke Koningsdag voor jong en ouder te organiseren. Mensen die dat aanspreekt en mee willen doen, zijn van harte welkom in het bestuur en als vrijwilliger".

Shopbox

Meer berichten