Bij de Speelfabriek kunnen de kinderen zich onder meer uitleven op grote luchtkussens.
Bij de Speelfabriek kunnen de kinderen zich onder meer uitleven op grote luchtkussens. (Foto: )

Volop vermaak in De Speelfabriek

Als variatie op de bekende pindakaasreklame: De Speelfabriek. Welk Ambachts kind is er niet groot mee geworden? Bijna iedereen die de afgelopen 35 jaar in Ambacht is opgegroeid is er in de zomervakantie wel een keer geweest. Zo lang al kunnen kinderen in de eerste twee weken en de vijfde week van de vakantie knutselen en binnen en buiten spelen bij eerst Vrij Spel en tegenwoordig De Speelfabriek.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT – In de zomervakantie van 1983 begon de familie Loeve in het toenmalige Jeugdspeelpark met wat zou uitgroeien tot een traditie. In die beginjaren konden kinderen hutten bouwen, gewoon buiten spelen en bij slechter weer binnen knutselen. In de laatste week van de zomervakantie was er het driedaagse kamp, waarbij kinderen in tenten in het Jeugdspeelpark overnachtten. Dit kindervakantiewerk werd georganiseerd door de Stichting Vrij spel. In 2005 verhuisde het vakantiewerk naar het jongerencentrum Dock-3 en veranderde naam van het vakantiewerk in De Speelfabriek.

Inmiddels vindt De Speelfabriek voor het derde jaar gastvrij onderdak in Sporthal De Ridderhal. "Het was dit jaar wel even spannend", zegt huidig voorzitter Diana Kreukniet. "Het grasveld achter de sporthal lag precies in de aanrijroute van het bouwverkeer voor het nieuwe zwembad. Daardoor zou het te gevaarlijk zijn voor kinderen om buiten te spelen. Na overleg met de gemeente kon die bouwstraat gelukkig worden omgelegd, waardoor we ook dit jaar veilig op het grasveld achter De Ridderhal terecht kunnen voor de buitenactiviteiten".

Het 35-jarig jubileum wordt vandaag, woensdag 18 juli, feestelijk herdacht. Het gemeentebestuur komt langs en neemt een frietkraam mee. De Speelfabriek zelf zorgt dat de mooie ijskar van Sophia IJssalon langs komt. Aan de opzet van het vakantiewerk is in al die jaren niet veel veranderd, al is het wel wat luxer geworden. Waar in de beginjaren bestuur en medewerkers het hele jaar door knutselmaterialen als wc-rollen en oude lakens verzamelden, kunnen de kinderen nu met mooie kralen, kleurige papierstroken, wol en fotolijstjes aan de slag. Hutten worden er niet meer getimmerd, maar kinderen kunnen zich uitleven op enorme luchtkussens en met grote bouwstenen. Buiten kunnen er verschillende spellen worden gespeeld en staat er bij mooi weer een waterglijbaan.

Iedere dag zijn er verschillende knutselactiviteiten en kunnen kinderen – meestal meisjes – aanschuiven aan grote tafels om mee te doen. In de sportzaal van De Ridderhal staat een luchtkussen en een airhockeytafel. Andere kinderen – meestal jongens - spelen er fanatiek op de Playstation, dansen op het podium of spelen een potje tafeltennis. Iedere dag zijn er ook extra activiteiten, zoals een poppenkastvoorstelling, een modeshow of een bootcamp. Ook de brandweer, de EHBO en een dierenarts komen langs. Deze week is er op vrijdagavond disco-avond en de laatste vrijdagavond wordt afgesloten met een filmavond. Ook dit jaar vindt in de laatste vakantieweek weer het driedaagse kamp plaats.

De Speelfabriek is deze en volgende week  open van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.30 uur. Daarna kun je weer terecht van 13  tot en met 17 augustus. Meedoen kost 2,50 per kind per dag. Een weekkaart kost 10 euro.  Het kamp vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 augustus en staat in het teken van alle-feestdagen-van-het-jaar. Het kamp kost 30 euro per kind. Info op www.speelfabriek.tk. 

Meer informatie over de Speelfabriek is te vinden op www.speelfabriek.tk

Meer berichten