Zaterdag 12 mei is er Open Tuin op 't Struweel in Rijsoord.
Zaterdag 12 mei is er Open Tuin op 't Struweel in Rijsoord.

'Een groene verrassing in Rijsoord'

Het is een verborgen groene oase: 't Struweel in Rijsoord. Middenin een verstedelijkt gebied is een landschapstuin te vinden met prachtige flora en fauna. Waar vroeger een weiland was met koeien, ligt nu een verrassend stukje natuur verborgen. Zaterdag 12 mei is er een Open Tuin.

Rijsoord - 't Struweel werd aangelegd in 1996 en is 1,4 hectare groot. Voor die tijd was het slechts een weiland met koeien. De zoon van de koeienhandelaar, Marien de Bruin, wilde graag een plek creëren waar mensen uit de stad even tot rust konden komen. Er werd van alles aangelegd: een kruiden- en groentetuin, vijvers, een prieel, een kampvuurplaats, fruitbomen, planten en meer. Sinds kort is er ook een kas met binnen tafels en stoelen. Inmiddels wordt de tuin ook bewoond door vele dieren, zoals schapen, kippen, een haan, fazanten, kikkers, een uil, de buizerd en broedende zwanen. Er zijn 25 verschillende natuur- en cultuurelementen te vinden die vroeger op het eiland IJsselmonde te zien waren.

't Struweel is particulier eigendom. De bewoners van het huis dat bij de landschapstuin hoort, vinden 't Struweel een inspirerende plek om te wonen, maar ook om te werken. "Weinig mensen kennen het en het is voor hen vaak een aangename verrassing als ze hier komen." De landschapstuin kan worden verhuurd voor verschillende gelegenheden: workshops, exposities, vergaderingen en bruiloften. Naast deze functies wordt 't Struweel af en toe als oefenplek voor leerlingen van het Wellantcollege gebruikt om groen te onderhouden. Daarnaast is de praktijk van Avalon gevestigd op hetzelfde adres.

Open Tuin

Zaterdag 12 mei is er een Open Tuin op 't Struweel. Van 11:00 uur tot 16:00 uur is iedereen welkom om de landschapstuin te bewonderen. Er zijn allerlei verschillende activiteiten. Zo geeft Ron den Dikken een rondleiding door de tuin en vertelt hij over hoe de tuin is aangeplant. Verder zal kunstenares Franca Schapendonk enkele keramiekkunstwerken tentoonstellen en zal er een imker aanwezig zijn. Daarnaast is er een kraam van melkgeitenbedrijf MooiMekkerland uit Stolwijk met diverse soorten geitenkaas. Ook zullen tussen 12:00 uur en 13:00 uur de twee schapen geschoren worden door een schapenscheerder. Het vangen en scheren van de schapen is een heel spektakel, waar vooral kinderen erg van onder de indruk zijn. Er zal ook gezorgd worden voor eigen gebakken lekkernijen en koffie en thee. De toegang is gratis en er is parkeergelegenheid langs de schapenwei. Het adres van 't Struweel is Rijksstraatweg 5 in Rijsoord. Meer informatie over 't Struweel is te vinden op de site: www.struweel.com

Meer berichten