Team Sterk Staaltje (Marco en Twan op de twee rij van voren, derde en tweede van rechts)."
Team Sterk Staaltje (Marco en Twan op de twee rij van voren, derde en tweede van rechts)."

Roparun gaat weer van start

Op 19, 20 en 21 mei lopen honderden teams vanuit Parijs of Hamburg naar Rotterdam: de meer dan 500 kilometer lange Roparun. Er wordt geld ingezameld om het leven van kankerpatiënten aangenamer te maken. Een jaar lang wordt er naar de drie dagen Roparun toegeleefd. Een van die teams die van start gaat, is Team 262: Sterk Staaltje.

ZWIJNDRECHT/H.I.AMBACHT – Vier jaar geleden heeft teamcaptain Marco Essenberg 'Team 262: Sterk Staaltje' opgestart. "Vanwege veelal sponsoren die in de staal- of scheepvaartindustrie zitten, kozen we voor de naam 'Sterk Staaltje', want dat is het lopen van de Roparun tenslotte ook." En wie denkt dat het team alleen uit lopers bestaat, heeft het mis. Lopers, fietsers, chauffeurs, navigators, masseurs en catering: in totaal een groep van 23 mensen die uit alle uithoeken van het land komen. De lopers en fietsers trainen het hele jaar door en er is ook een speciale dag- en nachttraining georganiseerd als generale repetitie.
Het zal de eerste keer zijn voor het team dat er vanuit Hamburg wordt gestart. Loper Twan van der Wel: "Vorig jaar was het met het stemmen voor Parijs of Hamburg fiftyfifty. Dus besloten we net als de twee voorgaande jaren in Parijs te starten en dit jaar dan in Hamburg." De veranderde startplaats zorgt ervoor dat de navigators nieuwe plekken moeten vinden voor het basiskamp. Een uitdaging, maar ook een kans om langs nieuwe plekken te komen. "Dit jaar lopen we door Zutphen. Blijkbaar staat deze stad helemaal in het teken van de Roparun, dus daar zijn we erg benieuwd naar", lacht Twan.

De teamleden hebben een speciaal omgebouwde zeecontainer tot hun beschikking die van alle gemakken is voorzien: twaalf stapelbedden, een keuken, toilet en een opbergruimte voor onder andere de fietsen. De trainingen, inzamelingsacties en de uitputting van de Roparun; het is een zware opgave. Marco denkt daar anders over: "Als je eenmaal het Roparun-virus hebt opgelopen, kom je er maar moeilijk weer vanaf. Roparunner ben je 362 dagen per jaar, maar we hebben een feestje van drie dagen." Twan springt hem bij: "Als je langs het Daniel den Hoed loopt, weet je waar je het voor doet."
Op 4 juni wordt in T-Beaune's Huiskamer de eindopbrengst bekend gemaakt, met voorafgaand een huiskamerconcert. Eigenaar Arnold van Koeveringe: "We gaan hier zelfs speciaal op de maandag voor open!" Lokale omroep ATOS RTV heeft vier singer-songwriters gestrikt die zullen optreden tijdens het concert. Als laatste hebben Marco en Twan nog een verzoek. "We vertrekken op de ochtend van 18 mei vanaf het Raadhuisplein in Zwijndrecht. Iedereen mag ons komen uitzwaaien. En de laatste twintig kilometer lopen we door de achtertuin van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Het zou fantastisch zijn om aangemoedigd te worden door het publiek. Dat geeft ons vleugels!"

Meer berichten