Xander van Doorn: clubkampioen en speler van het eerste team.
Xander van Doorn: clubkampioen en speler van het eerste team. (Foto: Jan Timmer)

Schaker Xander van Doorn twijfelt

Na twee achtereenvolgende promoties gebeurde het 'onvermijdelijke': team 1 van schaakvereniging Hendrik-Ido-Ambacht degradeerde uit de eerste klasse. "Dat was te voorzien", toont schaker Xander van Doorn zich realist.

H.I.Ambacht - "Het verschil tussen de tweede en de eerste klasse is stevig, en dat hebben we de voorbije maanden gemerkt. We kwamen simpelweg niet aan de bak tegen kwalitatief betere tegenstanders van veelal grotere verenigingen. Geen schande hoor. Het was vanaf de eerste speelronde al duidelijk dat we op dit niveau niet al te veel te zoeken hadden." Glimlachend: "Als je het met voetbal vergelijkt waren zij Feyenoord en wij ASWH."

Xander van Doorn geldt bij SV HIA al vele jaren als de sterkste schaker. Acht clubtitels op rij vormen daar het bewijs van. "Ik denk er wel eens over om elders te gaan spelen", zegt hij. "Daarbij gaat het mij puur om de sportieve uitdaging. Bij mijn huidige club heb ik die nauwelijks meer. Daar tegenover staat dat ik hier al lang lid ben en echt van de vereniging ben gaan houden. SV HIA is een mooie club, bestaande uit zo'n dertig leden die iedere dinsdagavond trouw om 20.00 uur in Cascade komen schaken. Het voelt als familie. Dat gegeven zorgt er voor dat het niet eenvoudig is om afscheid van te nemen. Ik ga er de komende tijd nog maar eens goed over nadenken…."
Toen Xander van Doorn in 1999 lid werd van de club telde deze nog een flinke jeugdafdeling. Van lieverlee kalfde die echter af om uiteindelijk te worden opgeheven. "Best jammer, wat ooit schaakten hier zo'n veertig kinderen. Zelf ben ik thuis met schaken begonnen. Ik won al vrij snel regelmatig van mijn neefjes en maakte het na verloop van tijd ook mijn vader knap lastig, ha ha. Daarna sloot ik me aan bij het schoolschaken en later het schoolschaakteam van openbare basisschool De Bron. Ik zag het als een leuk spel, later kwam ik er achter dat schaken ook een spórt is en dat er verenigingen zijn waar je lid van kunt worden! Op aanraden van mijn ouders werd ik lid van SV HIA. Daar heb ik nooit een seconde spijt van gehad."

Xander van Doorn (29) werkt overdag als ICT-er in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Schaken is zijn voornaamste hobby. "Ik ben even lid geweest van twee verenigingen tegelijk, maar dat was teveel van het goede . Ik vind het een pracht bezigheid maar het is ook wel eens lekker om vrijdagavond op de bank te ploffen met een biertje, ha ha!"

Meer berichten