Natuurlijk zal ook de kindervrijmarkt dit jaar niet ontbreken tijdens de Koningsdagviering. (FOTO: Michael Dinger)
Natuurlijk zal ook de kindervrijmarkt dit jaar niet ontbreken tijdens de Koningsdagviering. (FOTO: Michael Dinger)

Ambacht kleurt oranje op 27 april

Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana zorgt ook dit jaar weer voor een spetterende Koningsdagviering; er is de gehele dag door voor jong en oud iets is te doen.

H.I.Ambacht - "We bestaan dit jaar 105 jaar", zegt vice-voorzitter Marlies Bol. "Al meer dan een eeuw organiseren wij, met ondersteuning van sponsoren, de gemeente en vrijwilligers, de Oranjeactiviteiten in Ambacht. Ieder jaar komen er nieuwe activiteiten bij, zoals de laatste jaren Koningsnacht, de Kunstmarkt en een touwtrekwedstrijd tussen de gemeente en het bestuur van de Oranjevereniging." Nieuwe activiteiten dit jaar zijn het trekken van een vrachtwagen van 8000 kilo en een bijzonder Koningsconcert van Peter Overduin met als solist onder andere de pianist Jan Vayne. De opbrengst hiervan is bestemd voor onderzoek naar alvleesklierkanker.

De door het bestuur bedachte en in de Oranje aangekondigde Koningsnacht bij de Heeren van Ambacht gaat helaas niet door. Koningsdag in Ambacht begint met de traditionele Luilak. Brommers zonder uitlaat worden deze dag van 04.00 tot 5.30 uur in het dorp gedoogd. Vanaf 4.30 tot 5.15 kunnen zij door Ambacht rijden achter een oranje race-auto aan. Daarna is het inmiddels ook bijna tijd voor de Breakfastrun. Het startgeld gaat dit jaar naar de stichting ALS. Als de lopers binnen zijn barst het Koningsfeest los met het Oranjeontbijt, de aubade en de Oranjepromenade en de kindervrijmarkt. En ook dit jaar is er weer kratjes stapelen, veel muziek en een open podium. Bij de aubade nemen kinderkoor Bubble en tienerkoor Zinge het muzikale voortouw. Met elkaar wordt onder meer het lied van de Koningsspelen gezongen. Traditiegetrouw wordt Koningsdag afgesloten met een taptoe, de lampionoptocht en het vuurwerk.

Het bestuur van de Oranjevereniging is de laatste jaren vernieuwd en verjongd maar oud-bestuursleden bemensen dit jaar de Oranjekraam, waar de door sterrenchef Cess Helder bedachte Oranje-cocktail wordt geschonken. De kinderspelen zijn dit jaar op de Sophiapromenade; waar ook een kofferbakverkoop is, iedereen zijn evenwicht kan beproeven op een Rodeo-bal, of zijn krachten testen bij het spijkerbroek hangen en kinderen kunnen pony rijden. In de Orange garden zorgen DJ's voor een gezellige sfeer. "We willen blijven ontwikkelen en vernieuwen", zegt voorzitter Dirk Havenaar, die het ook belangrijk vindt, dat de Oranjevereniging een breed samengesteld bestuur kent. "We zijn allemaal vrijwilligers. Doordat onze bestuursleden uit alle delen van de Ambachtse bevolking komen, kunnen we een Koningsdagprogramma waarborgen, waarin alle Ambachters iets van hun gading vinden".

Meer berichten