Op Tweede Paasdag heeft William van der Staaij uit Hendrik-Ido-Ambacht samen met Jim Doornbosch uit Hellevoetsluis 100 keer de Cauberg beklommen met de fiets. Rechts: William. (Foto: LauraGraphies Fotografie)
Op Tweede Paasdag heeft William van der Staaij uit Hendrik-Ido-Ambacht samen met Jim Doornbosch uit Hellevoetsluis 100 keer de Cauberg beklommen met de fiets. Rechts: William. (Foto: LauraGraphies Fotografie) (LauraGraphies Fotografie)

100 keer de Cauberg op fietsen

Op Tweede Paasdag heeft William van der Staaij uit Hendrik-Ido-Ambacht samen met Jim Doornbosch uit Hellevoetsluis 100 keer de Cauberg beklommen met de fiets. Zo ongeveer op de helft werd het met name mentaal wel zwaar, vertelt William.

Door Eline Lohman

H.I.AMBACHT – William van der Staaij en Jim Doornbosch deden dit niet om iets te winnen, of om een goed doel te ondersteunen. William: "Maar puur omdat we dachten dat we dit zouden kunnen.
Na 9 uur en 16 minuten was de uitdaging voltooid. In totaal maakten we 160 kilometer en 7100 hoogtemeters. Na iedere beklimming keerden we boven, daalden af en startten opnieuw. Voor zover wij hebben kunnen vinden, was dit de allereerste keer dat de Cauberg 100 keer achter elkaar beklommen werd. Als dit klopt, zouden we een record gezet hebben. Maar hier was het ons uiteindelijk niet om te doen. Wij wilde alleen onszelf overtuigen."

Dat was dan gelijk een flinke uitdaging, want 100 keer een beklimming op fietsen doe je niet zomaar. "We komen vaker in Limburg en fietsen dan altijd wel op de Cauberg. Vorig jaar fietsten we tijdens een training tien keer op en neer op de berg en dachten: dat kunnen we ook wel vaker doen. We hadden gedacht dat het fysiek en mentaal zwaar zou zijn, maar op zich viel het mee. Op ongeveer de helft word je wel moe en vanaf de 50e keer is het niet meer zo leuk om de berg op te fietsen, maar het was vooral mentaal zwaar. Je moet steeds onderaan die berg weer op en daar ga je dan letterlijk en figuurlijk een beetje tegenop zien. Daarom reden we steeds in sessies van tien keer zodat we niet steeds aan die 100 ritjes hoefden te denken. Dat was een goede manier om het vol te houden."

Met deze prestatie maakten de vrienden – triatleten, met een achtergrond in het wielrennen - meteen de aftrap van het door hen opgerichte Team Enduro. Dit team bestaat uit duur-atleten uit verschillende takken van sport. William: "Zo willen we met elkaar een sportplatform ontwikkelen om kennis uit te wisselen, samen sterker te worden en mooie evenementen te organiseren. De gezamenlijke gedachte is dat we grensverleggende prestaties leveren, waar je op voorhand al van denkt 'nee, dit moet je niet willen'. We willen allemaal gekke dingen doen en daar was het fietsen op de Cauberg de aftrap van. Aan het einde van de zomer willen we in één dag van Amsterdam naar Parijs fietsen, ofwel 600 kilometer."
 

Meer berichten