De betrokken kunstenaars tonen een gevarieerd aanbod van onder andere schilderijen, beelden, tekeningen, keramiek, foto's en vilttechniek.
De betrokken kunstenaars tonen een gevarieerd aanbod van onder andere schilderijen, beelden, tekeningen, keramiek, foto's en vilttechniek.

Duik in de kunst op Koningsdag

Samen met de Oranjevereniging organiseert het KunsThuis op Koningsdag voor de tweede keer een Oranje-kunstmarkt. Kunstenaars uit de regio laten hun werk zien en geven demonstraties. De Kunstmarkt wordt gehouden op het parkeerterrein achter De Schoof.

H.I.Ambacht - In ruim twintig kramen zijn allerlei kunstvormen present. De betrokken kunstenaars tonen een gevarieerd aanbod van onder andere schilderijen, beelden, tekeningen, keramiek, foto's en vilttechniek. De kunstenaars zijn ook zelf aanwezig in de kramen om uitleg te geven over hun werk. Daarnaast verzorgen een aantal van hen demonstraties verzorgen. Jan Versteegh laat zien wat realistisch schilderen inhoudt en Corry Scholten demonstreert de bewerkelijk techniek van etsen. Bij de kraam van Het Kunsthuis kan iedereen de hele dag door meedoen aan een mini-workshop schilderen. De tentoongestelde werken zijn ook te koop.

Marjet Bloem, bedenker en voorzitter van het KunsThuis en bestuurslid Marlies Schram hopen dat veel mensen zich zullen laten verrassen en een rondje maken langs de kunstkramen. "De Kunstmarkt is een laagdrempelige manier om een groot publiek in aanraking te brengen met kunst. We hopen dan ook dat de Kunstmarkt net zo'n traditie wordt als de Oranjebraderie op Koningsdag. Als het aan ons ligt wordt het een vast onderdeel daarvan, een kleine braderie in de grote braderie".

Ze stellen met nadruk dat bezoekers er vrij kunnen inlopen en zo kennis kunnen maken met hetgeen zowel amateur- als professionele kunstenaar hebben gemaakt. "Kunst helpt om anders tegen dingen aan te kijken", zeggen Marjet en Marlies. "Door met kunst bezig te zijn leren kinderen anders denken en vaak beter te kijken. Kinderen praten er ook over en vertellen elkaar onbevangen wat ze er van vinden". Met de korte workshop schilderen wil Het KunsThuis een voorproefje geven wat zij in de toekomst wil doen. "Kunst is leuk", is de overtuiging van Marjet en Marlies daarbij. "In de workshop kunnen kinderen en volwassenen zien en voelen hoe je een onbekend talent kunt aanboren".

Al enige jaren droomt kunstenares Mariette Bloem van een KunsThuis in H.I.Ambacht, waar kunstenaars kunnen exposeren en verkopen, waar workshops kunnen worden gegeven voor mensen in een isolement en waar de krachten op het gebied van beeldende kunst en cultuur in het algemeen zouden kunnen worden gebundeld. Dit alles in hetzelfde gebouw gecombineerd met een werkatelier, waar mensen van afvalmateriaal kunstwerken kunnen maken en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wellicht een winkeltje, annex lunchroom met gezonde voeding zouden kunnen exploiteren. Door verhuur van de ruimtes zou het KunsThuis zichzelf kunnen bedruipen. Er is inmiddels een stichting opgericht, die dit ideaal wil gaan realiseren.

De Oranje-Kunstmarkt vindt plaats op Koningsdag, vrijdag 27 april, op het parkeerterrein achter De Schoof. De markt is geopend van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Er zijn nog enige kramen vrij voor de Oranje-kunstmarkt. Kunstenaars die mee willen doen kunnen zich opgeven via info@hetkunsthuis-hia.nl.

Meer berichten