Veel vogelsoorten, zoals de blauwborst, zijn weer terug uit het zuiden en laten gelijk van zich horen. (FOTO: Daniël de Jong)
Veel vogelsoorten, zoals de blauwborst, zijn weer terug uit het zuiden en laten gelijk van zich horen. (FOTO: Daniël de Jong)

Het vogelkoor zwelt aan

Elke ochtend zingen de vogels weer door heel Ambacht heen. Overal waar een beetje groen aanwezig is (dat heb je wel nodig!), zit allicht een merel en koolmees te fluiten. Het vogelkoor wordt nu echter weer aangevuld door arriverende vogelsoorten vanuit het zuiden. Snel na aankomst zullen ze zich mengen in het koor met ieder hun eigen zang. Elk vogeltjes zing immers zoals het gebekt is. Door heel Ambacht is nu bijvoorbeeld de tjiftjaf weer te horen. Dit kleine insectenetertje, dat de winter in Zuid-Europa doorbracht, zingt min of meer zijn eigen naam.

Ook in het buitengebied van Ambacht keren weer veel vogels terug. Met name in het nu nog gele riet langs sloten gaat het steeds drukker worden. Soorten die daar al heel de winter hebben gezeten, zoals rietgorzen, krijgen dus flink wat nieuwe buren de komende weken. Eén van hen is de blauwborst. Een echte eend uit de bijt in het rietlandschap. De meeste rietbewoners zijn namelijk bruin en daarmee goed gecamoufleerd. Het mannetje blauwborst is wat dat betreft een positieve uitzondering, en de naam zegt eigenlijk al waarom. Met zijn schitterend gekleurde borst en zijn mooie zang probeert hij de vrouwtjes het hof te maken. Luid zingend kunnen ze schitterende baltsvluchten maken, waarbij ook de roodgekleurde staart in wordt gezet. En dan maar hopen dat de vrouwtjes, die overigens wel gewoon 'saai bruin' zijn, ook zijn teruggekeerd vanuit het zuiden…

Als u ook eens van deze teruggekeerde Ambachtse broedvogel wilt genieten is Polder Sandelingen een goede plek. Maar wees er wel vroeg bij, want later op de dag houden ze zich schuil.

Vragen of opmerkingen? Mail gerust naar cornelisfokker@gmail.com.

Meer berichten