Yannick en Robin van der Sman: laatste seizoen bij IFC.
Yannick en Robin van der Sman: laatste seizoen bij IFC. (Foto: Rinie Boon)

Yannick van der Sman wil vooruit

Yannick en Robin van der Sman zijn komend seizoen in het shirt van Sparta-amateurs te bewonderen. Daarmee is de groep IFC-ers die naar de Rotterdamse club vertrekt uitgegroeid tot een vijftal.

H.I.Ambacht - "We hebben de ambitie om wat hoger te spelen", vertelt Yannick van der Sman (21). "Sparta was één van de clubs die het in ons zag zitten en waar wij een goed gevoel bij kregen. Het elftal speelt in de tweede klasse en heeft in de persoon van Robert Verbeek een trainer die wij nog kennen van IFC. Vertrouwd dus. Het feit dat ook onze clubgenoten Kenny van Gent, Robin Benningshof en Gino Verbeek de overstap naar Sparta maken, heeft een bijrol gespeeld."

Bij IFC was lang niet iedereen 'amused' toen de gebroeders Van der Sman hun afscheid aankondigden. Ze hadden immers vanuit de clubleiding de aanbieding gekregen over te stappen naar de zondag-selectie. "Op zich prima, maar we zien het niet zo zitten om op zondag te voetballen", verwoordt Yannick van der Sman de visie van hem en zijn tweelingbroer. Ook aanbiedingen van Groote Lindt en VVGZ werden afgeslagen. "In het geval van VVGZ had dat te maken met het feit dat we toen al vergevorderd met Sparta in gesprek waren," verduidelijkt Yannick van der Sman.

Van der Sman vond het 'best lastig' om het besluit mede te delen aan IFC. "Lijkt me niet zo vreemd: ik heb hier vanaf mijn pupillentijd gevoetbald en voor Robin geldt - met uitzondering van een paar jaar Feyenoord-jeugd- hetzelfde. We willen het seizoen goed afronden bij IFC en proberen om nog wat plaatsjes te stijgen op de ranglijst. Tot dusverre heeft het seizoen de club niet gebracht waar men op hoopte. We hebben in het begin van de competitie punten verloren omdat we moesten wennen aan een nieuwe situatie met een andere trainer, nieuwe spelers en een nieuwe speelwijze. Kort voor de winterstop trad het herstel in en wonnen we bijvoorbeeld van koploper EBOH. Daarna volgde helaas een terugval. De achterstand op de top is vrij groot, maar we geven niet op. We gaan voor een inhaalrace."

Bij IFC zijn de beleidslijnen duidelijk: het eerste zaterdagteam geldt als prestatie-elftal én als kweekvijver voor de op Hoofdklasse-niveau acterende eerste zondagploeg. Het vertrek van onder andere Yannick en Robin van der Sman nar Sparta av past niet in dat 'doorstroomplaatje'. "Dat is één van de redenen waarom ons vertrek bij sommige mensen best hard aan komt", denkt Yannick van der Sman.

Meer berichten