De zetelverdeling werd bekendgemaakt tijdens de verkiezingsavond.
De zetelverdeling werd bekendgemaakt tijdens de verkiezingsavond.

Partijen reageren op verkiezingsuitslag

De gemeenteraadsverkiezingen hebben in H.I.Ambacht een verschuiving in de verhoudingen gegeven. Grote winnaar is Gemeentebelangen, die er twee zetels bij kreeg. AUB verloor twee zetels.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.Ambacht - Door de groei van de gemeente wordt ook de morgen te installeren gemeenteraad twee zetels groter en telt de volgende periode 23 leden. Op de avond van de verkiezingen zag het er lange tijd naar uit dat die twee zetels zouden toevallen aan de SGP-ChristenUnie, waardoor die partij zou groeien naar acht zetels. Bij het binnen komen van de resultaten van de laatste stembureaus kantelde dit en kreeg nieuwkomer EVA één zetel en bleef SGP-ChristenUnie steken op zeven zetels. Winst was er ook voor de VVD, die steeg van twee naar drie zetels. De PvdA viel terug van twee naar één zetel. CDA en D66 behouden in de komende raadsperiode hun respectievelijk drie en twee zetels.

Lijsttrekker en wethouder André Flach (SGP-CU) noemde de uitslag verrassend. Als grootste partij heeft zijn partij het voortouw bij het vormen van een nieuw college. In die gesprekken gaat het volgens hem enerzijds om de harde punten, waarin partijen elkaar kunnen vinden maar vooral ook om de beoogde wethouderskandidaten. "Dan kun je daarna snel op de inhoud tot zaken komen". Steven van Die van het CDA toonde zich niet ontevreden. "We hebben een vrij bescheiden campagne gevoerd maar blijven de derde partij qua grootte en houden drie zetels".

Grote vreugde was er bij Marjet Vogelaar (Gemeentebelangen). "We hebben hard gewerkt om dit resultaat te bereiken en we gaan met vertrouwen de onderhandelingen aan". Jauharina Oelfke van de VVD verwacht een interessante coalitieperiode. Zij noemt de winst van Gemeentebelangen verrassend en is blij met de zetel winst van har eigen partij. Teleurstelling was er vanzelfsprekend bij PvdA, dat krimpt tot één zetel. "Dat is realistisch als we het landelijke beeld bekijken", geeft Bert van der Wulp toe. Hij is stellig van plan om de partij, met de steun van twee burgerraadsleden, de komende vier jaar meer zichtbaar te maken. De winst van Gemeentebelangen noemt hij 'terecht'. "Ik hoop dat de twee zetels verlies van AUB rechtstreeks naar hen zijn gegaan". Marijke Gommans van D66 toonde zich tevreden. "Gezien het landelijke verlies ben ik blij dat we hier onze twee zetels kunnen behouden. De totale uitslag is echter niet representatief voor de totale bevolking van Ambacht, maar dat heeft te maken met stemdiscipline". Ze vindt dat SGP/CU en Gemeentebelangen nu eerst met elkaar aan tafel moeten. "Maar een nog breder college met parttime-wethouders zou ook een goede optie zijn".

Maandagavond heeft de gemeenteraad afscheid genomen van Joelle Groos en Hans Groos (beide AUB), Ary Cramer(Gemeentebelangen), Maarten van de Heuvel (PvdA) en Marcel de Grot (D66). Zij zijn niet gekozen. Cees Nugteren (CDA) keert wegens drukke werkzaamheden niet terug.

Meer berichten