Bezoekers van de Open Dag konden onder meer rondkijken bij de houtbewerkingsafdeling.
Bezoekers van de Open Dag konden onder meer rondkijken bij de houtbewerkingsafdeling.

Veel bezoekers Ambachtse Bedrijven

Ruim 700 belangstellenden kwamen vrijdag kijken op de Open Dag van de Stichting Ambachtse Bedrijven. Deze stichting en haar voorgangers biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt al 25 jaar maatwerk. De deelnemers lieten enthousiast hun werk zien en vertelden erover.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.Ambacht - De bezoekers keken onder meer rond bij de bakkerij, de houtbewerkingsafdeling, de kringloopwinkel en de inpakafdeling. De Ambachtse Bedrijven is een GGZ-instelling, die passend werk biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen mensen zijn met psychische problemen of met verslavingsproblematiek maar ook mensen met een verstandelijke beperking of mensen die langdurig in de bijstand zitten. Binnen een van de leerwerkbedrijven vinden zij er dagbesteding, vrijwilligerswerk en de mogelijkheid tot re-integratie. De deelnemers komen binnen via de gemeente, de reclassering, Stichting MEE, de geestelijke gezondheidszorg, vluchtelingenwerk, Sociale Dienst en andere organisaties. Bij elkaar vinden er wekelijks zo'n 150 mensen in een of andere vorm werk. Projectleider Edith Heuvelman geeft uitleg. "Zij krijgen – met behoud van uitkering – bij ons zinvolle taken. We begeleiden ze in het vinden van een arbeidsritme. Graag zouden we alle deelnemers naar regulier werk leiden maar dat is maar voor een klein deel van de deelnemers haalbaar".

Het meest in het oog springend en onder Ambachters het meest bekend is de grote kringloopwinkel, die in het pand is gehuisvest. Een rondgang door het enorme pand leert dat er nog veel meer gebeurt. Leerwerkbedrijf Ambachtse Bedrijven, zoals het als onderdeel van Werkvisie De Hoop officieel heet, heeft onder ander een inpakafdeling en een metaalwerkplaats. Bezoekers zagen in de houtwerkplaatsmensen bezig met het maken van meubels en kistjes. In de fietswerkplaats kunnen Ambachters hun fiets laten repareren maar maken medewerkers ook van de onderdelen van twee oude fietsen weer één goede fiets. Er is een afdeling die dia's scant en digitaliseert terwijl in een ander hoek wordt gekopieerd en geprint. In de banketafdeling worden koekjes gebakken maar ook lunches verzorgd voor bedrijven in de omgeving. Verder zijn er nog mensen van Werkvisie De Hoop, die in het groen werken .

Ambachtse Bedrijven heette lange tijd De Doorgang en viel destijds onder de gereformeerde stichting Eleos. Vanaf 2014 is het leerwerkbedrijf onderdeel van stichting De Hoop en zijn alle locaties ondergebracht in één groot pand van Kobout BV. Tijdens de Open Dag konden bezoekers zich laten informeren over dagbesteding, arbeidstraining, vrijwilligerswerk of stageplaats.

Meer berichten