Doelman Stef Doedée maakt resoluut een einde aan een Spijkenisse-aanval. (FOTO: Philip Schmidt)
Doelman Stef Doedée maakt resoluut een einde aan een Spijkenisse-aanval. (FOTO: Philip Schmidt)

Geen winnaar in regioderby

Voor de tweede keer dit seizoen kende de regioderby tussen ASWH en Spijkenisse geen winnaar. Na het doelpuntloze gelijkspel in de wedstrijd voor de winterstop, bleef het vanmiddag ook op sportpark Schildman gelijk (1-1). De wedstrijd ontbrandde pas na rust in alle hevigheid. In de eerste helft waren de kansen schaars, na de onderbreking zette ASWH de bezoekers steeds meer onder druk, maar kwam wel op achterstand. De Ambachters antwoordden echter razendsnel via invaller Peter de Lange, die zijn eerste balcontact tot treffer promoveerde. Het bleef uiteindelijk bij 1-1, waardoor de verschillen op de ranglijst in stand bleven en ASWH nog altijd elfde staat.

Trainer Cesco Agterberg koos voor dit belangrijke duel voor een iets andere veldbezetting. Die keuze bracht ook enkele spelerswisselingen met zich mee. De aanvallers Kyle Doesburg en Peter de Lange begonnen allebei op de reservebank. Ismail Yildirim vormde daardoor een aanvalskoppel met Akin Arslan, Nick Slotboom kreeg zijn plek op het middenveld terug. Het geblesseerde trio Peter Verhoeve, Jeremy Hubregtse en Ruben Post ontbrak in de wedstrijdselectie voor de derby.

De aftrap vond een kwartier later plaats dan gepland. Dit had te maken met het feit dat het arbitrale trio er niet in slaagde om op tijd op sportpark Schildman te arriveren. Wellicht had die verlate aankomst invloed op de voorbereiding van het drietal, want scheidsrechter Winkel en zijn assistenten maakten heel de middag een op zijn zachtst gezegd nogal warrige indruk. Hoe dan ook, om kwart over drie kon dan eindelijk gestart worden. In de openingsfase nam ASWH een wat voorzichterige houding in dan normaal, mede ingegeven door de twee recente nederlagen. Het gevolg was dat Spijkenisse, met drie oud-ASWH'ers in de basis, meer in balbezit was. De bezoekers slaagden er echter geen moment in om gevaarlijk te worden.

Dat resulteerde in een wat tamme eerste helft, waarin de toeschouwers weinig hoogtepunten voorgeschoteld kregen. Wel kwam ASWH gaandeweg beter in de wedstrijd, maar ook de Ambachters konden aanvallend niet echt een vuist maken. Pas kort voor rust veerde het publiek op. Na een afgeslagen hoekschop kwam de bal voor de linker van Mels van Driel. De routinier schoot keihard op doel en vond helaas de lat op zijn weg. De rebound werd uiteindelijk ingeschoten door Gilmaro van de Werp. Het had er alle schijn van dat een verdediger van de bezoekers hands maakte bij het blokken van de inzet van de Dordtenaar, maar scheidsrechter Winkel zag er geen strafschop in. Daardoor bleef een doelpunt voor de pauze uit.

Na rust zag het er allemaal heel anders uit. De teams gooiden de schroom van zich af, de duels werden feller en er ontstond steeds meer actie voor de doelen. ASWH nam het initiatief meer over, maar daardoor ontstond wel ruimte voor de counter van Spijkenisse. Serginio van AxelDongen mocht al dan niet in buitenspelpositie door en legde breed op Michael van Dommelen. De aanvoerder van Spijkenisse leek op weg om zijn rentree op het veld waar hij al zo veel doelpunten maakte op te luisteren met een treffer. Alleen voor Stef Doedée rondde Van Dommelen af, maar de doelman van ASWH onderscheidde zich met een sublieme redding en tikte de inzet van zijn oude ploeggenoot uit het doel. Daarmee behoedde Doedée ASWH voor een achterstand. Aan de overzijde kreeg Jesper van den Bosch een plotse kans nadat een afgeslagen vrije trap opnieuw werd ingebracht. Mogelijk aarzelde de aanvoerder of hij niet buitenspel stond, want daar leek het op, waarna hij uiteindelijk net te gehaast moest inschieten met zijn mindere linkerbeen. De bal vloog daarom naast het doel.

Kort daarna stond ASWH ineens op achterstand. De Ambachters kregen een vrije trap rond het eigen strafschopgebied. Jerry Tieleman wilde hem snel nemen, maar speelde daarbij onbedoeld Serginio van AxelDongen aan. De aanvaller van Spijkenisse, ook al met een verleden bij ASWH, bevond zich weliswaar dicht in de buurt van de bal, maar mocht toch door van scheidsrechter Winkel. Uiteraard liet de snelle vleugelspits zich dit buitenkansje niet ontnemen en met een fraaie stiftbal passeerde hij Stef Doedée: 0-1. Een tik voor ASWH, dat echter snel de rug rechtte en op jacht ging naar de gelijkmaker. Met een fraaie hakbal bood Ismail Yildirim een goede kans aan Akin Arslan, maar doelman Bijl stopte de inzet van Arslan. Het was direct de laatste actie van het beweeglijke spitsenkoppel. Zij werden afgelost door de fysiek sterke Kyle Doesburg en Peter de Lange, waarmee bijna vier meter aan lengte het veld in kwam.

Mogelijk had de defensie van Spijkenisse zich daar nog niet op ingesteld, want de invallers waren direct betrokken bij de gelijkmaker. Een inworp werd door Kyle Doesburg verlengd tot bij Peter de Lange, die na een goede aanname wegdraaide en raak schoot. ASWH stond dus weer naast Spijkenisse en dat was volledig terecht. De Ambachters gingen daarna door en zochten ook naar een tweede goal. Er ontstond dreiging genoeg, maar de bal viel vaak net niet goed bij diverse situaties in het strafschopgebied van de gastheren. Spijkenisse, dat gezien de achterstand van tien punten op ASWH nog meer baat had bij een zege, kwam er nog één keer gevaarlijk uit. Michael van Dommelen zocht het doel daarbij echter te hoog. In de slotfase leek ASWH alsnog op weg naar de volle buit. Gilmaro van de Werp kwam in balbezit en de linksback schudde een slalom uit de heupen die tijdens de recent gehouden Olympische Winterspelen ongetwijfeld een medaille had opgeleverd. Nu glipte de Dordtenaar handig langs enkele verdedigers, maar zijn schot miste helaas net de kracht om doelman Bijl te kloppen. De goalie van Spijkenisse bracht redding en dus bleef het bij 1-1.

Een uitslag waardoor het verschil op de ranglijst onveranderd bleef. Door de puntendelingen van andere teams onderin, veranderde er voor ASWH en Spijkenisse weinig. ASWH blijft elfde. Volgende week wacht een uitwedstrijd bij Jong FC Volendam, maar eerst speelt de ploeg dinsdag nog voor de VoetbalRijnmond Cup bij derdeklasser De Zwerver in Kinderdijk.

Meer berichten
Shopbox