Henk Akkerman, speler en trainer bij Vollido.
Henk Akkerman, speler en trainer bij Vollido. (Foto: Rinie Boon)

Akkerman op twee fronten actief

Strijden tegen het degradatiemonster. Henk Akkerman is er op twee verschillende fronten mee bezig: als speler van Vollido's eerste herenteam en als coach van Dames 1 van de Ambachtse volleybalclub.

H.I.Ambacht - Akkerman heeft het er maar druk mee. En dan te weten dat hij pas sinds acht jaar actief is in het volleybal. "Ik kwam door mijn vrouw Susanne weer in contact met de sport. Zij speelde en speelt in het eerste van Vollido. Zelf kende ik de sport van mijn CIOS-opleiding. Door Vollido ben ik de draad weer gaan oppakken. En zo kon het gebeuren dat ik sinds dit seizoen deel uit maak van Heren 1 en één van de drie trainers ben van de damesselectie."

Beide formaties hebben het allesbehalve gemakkelijk in de Promotieklasse. Heren 1 bivakkeert op de vierde plaats van onderen en moet alle zeilen bijzetten om p/d-wedstrijden te ontlopen. "ik heb er alle vertrouwen in dat we daarin gaan slagen", zegt Akkerman (38). "We zitten de laatste tijd in een aardige flow, zijn zo langzamerhand.aardig op elkaar ingespeeld." Zijn aanwezigheid in het eerste elftal zorgt voor stabiliteit. "Dat is dan ook precies de reden waarom ik aan de groep ben toegevoegd", glimlacht Henk Akkerman. "Het is handig: een wat oudere speler tussen al die jonge honden."

Bij dames 1 is Akkerman's rol die van trainer. We hebben een driemanschap om het team te begeleiden", vertelt hij. "Ik ben er op woensdagavond om te trainen op de fysieke aspecten en spelvormen." De Ambachtse vrouwen hebben het niet gemakkelijk in de Promotieklasse. Verbazingwekkend is dat niet omdat een verbinding moest worden gelegd tussen de routiniers en een aantal jonge en onervaren nieuwkomers. "Ze moeten echt wennen aan elkaar. De jongere speelsters hebben tijd nodig om zich het spelen in een eerste team eigen te maken", weet Akkerman. "Het zou mooi zijn als we dit seizoen handhaving weten te bereiken. Deze groep heeft de potentie om op promotieklasseniveau mee te kunnen komen. Alleen daarom zou degradatie zonde zijn."

Overdag runt Henk Akkerman een grote sportschool in Krimpen aan den IJssel. Een functie waarin hij te maken heeft met een medewerkersteam van zo'n veertig mensen. "Een tijdje geleden heeft mijn herenteam hier ook een keer getraind", vertelt hij. "We hebben ons toen geconcentreerd op krachtoefeningen. Vonden ze erg leuk en nuttig."

Meer berichten
Shopbox