Maria Vermeeren zet zich al jarenlang in voor allerlei vrijwilligersorganisaties. (FOTO: Cees van Meerten / FotoExpressie)
Maria Vermeeren zet zich al jarenlang in voor allerlei vrijwilligersorganisaties. (FOTO: Cees van Meerten / FotoExpressie)

Vrijwilliger kan het verschil maken

Het is goed mogelijk dat u haar al eerder in de krant heeft gezien; Maria Vermeeren zet zich namelijk al jarenlang in voor allerlei vrijwilligersorganisaties.

Door Heleen Versprille

H.I.Ambacht - Zo nam zij het initiatief voor Stichting Anderdak, een woonproject dat in de Volgerlanden werd gerealiseerd voor jonge mensen met een verstandelijke beperking. Sinds mei 2017 werkt zij als als coördinator Zorg voor de locaties van de Blije Borgh. Deze veelzijdige vrijwilligersbaan omvat allerlei taken die te maken hebben met het aansturen van de projectleiders, scholing en het werven van nieuwe vrijwilligers.

Verschil maken

"Ik zou graag zien dat er meer vrijwilligers voor de zorgafdelingen komen, ze zijn hard nodig om de beroepskrachten te ondersteunen tijdens hun drukke werkdag", vertelt Maria. "We zoeken enthousiaste mensen die de bewoners actief willen betrekken bij allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de krant voorlezen, samen een spelletje doen of een stukje wandelen. Ook het verzorgen van koffie en thee en het helpen met de warme maaltijd tussen de middag hoort erbij.
Het gaat erom dat we met wat extra aandacht mensen met dementie of een lichamelijke beperking een fijne, zinvolle dag kunnen bezorgen. Als vrijwilliger kan je hierbij echt het verschil maken."

Dankbaarheid

Een vrijwilligersbaan op een zorgafdeling is niet voor iedereen weggelegd. De voorkeur gaat uit naar mensen die affiniteit hebben met deze doelgroep en zich hierbij betrokken voelen. Andere sleutelwoorden zijn vriendelijkheid, geduld en respect. Maria: "Voor de nieuwe locatie de Sandelingenstaete, die naast het Jeugdspeelpark komt, hebben we voldoende aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar ook voor met name de Blije Borgh kunnen we nog veel mensen gebruiken. Als vrijwilliger kan je rekenen op steun van de organisatie, gezelligheid en veel dankbaarheid van de bewoners."

Meer berichten
Shopbox