Boudewijn de Vlaming onderging een jaar geleden een stamceltransplantatie en voelt zich nu herboren. (FOTO: Jeroen Verbueken)
Boudewijn de Vlaming onderging een jaar geleden een stamceltransplantatie en voelt zich nu herboren. (FOTO: Jeroen Verbueken)

'Enorm dankbaar voor tweede kans'

Het is vandaag, 28 februari, precies een jaar geleden dat Ambachter Boudewijn de Vlaming een stamceltransplantatie kreeg voor de ziekte MS. Het gaat goed met hem, vertelt hij. Hij kan nu veel meer dan een jaar geleden en voelt zich als herboren.

Door Eline Lohman

H.I.AMBACHT - Het is nu alweer een jaar geleden dat de transplantatie plaatsvond in Moskou in Rusland, na een donatieactie waarbij veel mensen Boudewijn geholpen hebben. De zenuwziekte was bij hem zo erg dat hij weinig meer kon. Maar nu gaat het 'stukken beter', vertelt hij.

Geen onzekerheid meer

"Dat merk ik aan zo goed als alles. Mijn mobiliteit is verbeterd en mijn energielevel ook. Ik heb nu geen onzekerheid meer. Als ik voorheen iets wilde doen, dacht ik: 'waar ga ik vandaag weer last van krijgen?'. Dat gevoel heb ik niet meer. Ik kan weer wat ondernemen en lopen. Eerder kon ik 100 tot 150 meter lopen, dat was net een rondje om mijn huis heen. Nu kan ik nog geen kilometers lopen, maar het worden steeds grotere rondjes. Ik kan het steeds wat uitbreiden." De bedoeling van de behandeling was de progressie – de achteruitgang – van de ziekte te stoppen. Dat is wel gelukt, zegt de Ambachter een jaar na de behandeling met de stamcellen.

Aansterken

"Ik moet nu aansterken en mijn lichaam trainen, zodat het meer aankan. De schade die ik had, blijft wel. Bijvoorbeeld aan mijn zenuwen. Maar ik kan proberen de signaalvoering op gang te brengen. Dat kan ik doen door veel te herhalen, zodat de zenuwen weer 'weten' wat ze moeten doen. De MS is uit mijn lichaam verdwenen. Een half jaar na thuiskomst heb ik een MRI-scan ter controle gehad en daarop was geen activiteit van de MS te zien. Dus de ziekte is in remissie. Mijn lichamelijke klachten zijn minder dan een jaar geleden, toen ik net terugkwam uit Rusland. Ik merk ook wel dat veel trainen helpt. Ik zal geen marathon mee kunnen rennen, maar ik heb nu hoop en mogelijkheden. Het ene moment voel ik me goed, het andere moment ben ik weer even terug bij af. Geestelijk voel ik me ook beter."

Meer vertrouwen

Boudewijn heeft meer vertrouwen in zijn lichaam, zo zegt hij. "De behandeling in Rusland is het beste dat me is overkomen! Ik ben enorm dankbaar dat ik die tweede kans gekregen heb. 28 februari is eigenlijk de dag waarop ik één jaar word. Een nieuw leven – toen heb ik mijn stamcellen teruggekregen." Neem voor meer informatie over Boudewijn de Vlaming en zijn ervaringen een kijkje op de website www.helpboudewijn.nl.

Meer berichten